Volgens Isabelle Colson, diëtiste bij het neurologisch centrum William Lennox in Ottignies, is dat wel een erg streng dieet.Wat is een ketogeen dieet precies?

“Het is een dieet waarbij 90% van de dagelijkse totale energie-inname uit vetten bestaat, terwijl dat normaal gezien 30% zou moeten zijn. Er worden vooral koolhydraten weggelaten - namelijk suikers en zetmeel - en de inname van eiwitten blijft behouden. In het klassieke (en tevens het strengste) dieet mag je 4 gram vetten innemen voor elke gram koolhydraten en eiwitten. Wanneer een patiënt het ketogeen dieet stopzet, wordt de hoeveelheid koolhydraten stilaan opgebouwd om terug tot een normaal voedingspatroon te komen. Er bestaat ook het ‘aangepast Atkins’-dieet, maar dat is eerder voor jongvolwassenen en volwassenen. Volgens dat minder strenge dieet moet je enkel minder koolhydraten eten, en ben je vrij wat betreft de inname van vetten en eiwitten. Verder is er nog het MCT-dieet, waar de inname van vetten sowieso beperkter is omdat men werkt met meervoudig onverzadigde vetzuren van de middellange keten. Die worden gemakkelijker opgenomen.”

 

In welke omstandigheden kan een ketogeen dieet aangewezen zijn?

“We gebruiken het vooral bij mensen met refractaire epilepsie onder medicatie. Maar niet alle soorten epilepsie reageren op het dieet en kinderen met de aandoening reageren er anders op. Het doel van het dieet is om het substraat dat het lichaam gebruikt, te wijzigen. De hersenen gebruiken geen glucose meer, maar de ketolichamen die door het organisme geproduceerd worden bij het ketogeen dieet.”

 

Wanneer worden de effecten merkbaar?

“Meestal zien we na een maand of het aanslaat. Als dat zo is, kan het dieet twee tot drie jaar gevolgd worden. Bij sommige patiënten verdwijnen de aanvallen volledig. Bij anderen is er bijvoorbeeld een vermindering van 20% tot 50%. Voor patiënten die voortdurend aanvallen hebben, betekent dat een verbetering van de levenskwaliteit. Deze diëten worden ook bij stofwisselingsziekten gebruikt, zoals de De Vivoziekte, of na bepaalde kankergerelateerde operaties. In ieder geval is het een erg streng dieet: je moet alles zelf klaarmaken, want er bestaan niet veel aangepaste producten in de supermarkt.