Zij leven bijna letterlijk met een wolk in hun hoofd, wat voor heel wat complicaties zorgt.

Wat?

Bij het Moyamoya-syndroom vernauwen de slagaders in de hersenen zich. Om de hersenen toch van bloed te voorzien, groeit er een vertakking van kleine adertjes om de vernauwde slagaders heen. Op een hersenscan ziet dit eruit als een rookwolk. De ziekte werd voor het eerst ontdekt in Japan in de jaren 60, en in het Japans betekent moyamoya ‘rookwolkjes’.

Wie?

Het Moyamoya-syndroom is heel zeldzaam. Wereldwijd treft de ziekte slechts één op het miljoen mensen, en in westerse landen zelfs maar één op de twee miljoen. In België zijn er een handvol mensen die aan het syndroom lijden. De ziekte treft relatief meer mensen van Aziatische origine.

Gevolgen?

Doordat de aders in het hoofd vernauwen, lopen patiënten een verhoogd risico op een beroerte of hersenbloeding. Ze moeten daarom alle stress vermijden, zodat hun bloeddruk niet omhoog gaat. De meest voorkomende symptomen van Moyamoya zijn hoofdpijn, spasmen, geheugenverlies, vermoeidheid, gevoelloosheid in handen en gezicht, spraakproblemen en zelfs tijdelijke verlammingen van handen, voeten of benen.

Oplossing?

Het syndroom is nog niet te genezen, maar wel te behandelen met bloedverdunners, die ervoor zorgen dat het bloed beter kan stromen. Bij sommige mensen is ook een (risicovolle) openschedeloperatie mogelijk. De neurochirurg legt dan via een bypass een nieuwe slagader om de dichtgegroeide bloedvaten heen, zodat de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd wordt.

Oorzaak?

Niemand weet wat de oorzaak is van Moyamoya. Omdat zo weinig mensen met het syndroom te maken krijgen, is er nog maar bitter weinig onderzoek naar gedaan. Sommige wetenschappers denken dat het om een genetische fout gaat in het DNA. Maar dat weten ze niet met zekerheid.