Werking

Ijzer is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij de goede werking van ons lichaam. Het is onder meer essentieel voor het produceren van hemoglobine, een proteïne dat rode bloedcellen helpt zuurstof vervoeren door het lichaam. Daarnaast helpt ijzer ook bij de productie van afweerstoffen en de afbraak van schadelijke stoffen in het lichaam. Een tekort aan ijzer vormt dus een ernstig probleem, en het zijn vooral vrouwen die er opmerkelijk meer last van hebben.

Dagelijkse ijzerbehoefte

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de dagelijkse ijzerbehoeften van jonge vrouwen liefst tweemaal zo hoog dan die van mannen, namelijk 20 milligram in plaats van 10 milligram. Dit is vooral te wijten aan de fysiologie van de vrouw en het regelmatige bloedverlies tijdens de menstruatie, waardoor vrouwen continu worden blootgesteld aan een gebrek aan ijzer. Tijdens de zwangerschap stijgt de behoefte aan ijzer zelfs tot 30 milligram per dag. Het is pas na de menopauze dat deze daalt tot 7,5 milligram.

Ijzerinname verhogen

Een tekort aan ijzer kan opgevangen worden door de juiste voeding te eten. Terwijl ons lichaam gemakkelijk ijzer opneemt uit dierlijke bronnen, is het ijzer dat in groenten zit echter moeilijk te absorberen. Toch is het geen slecht idee om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan ijzer zoals broccoli, bloemkool, citrusvruchten, vlees en vis. Dit is niet altijd gemakkelijk voor meisjes en jonge vrouwen die zich aan een dieet houden en bezorgd zijn om hun lijn, waardoor ijzersupplementen een tekort kunnen opvangen. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, wordt het aangeraden om te kiezen voor een gezonde combinatie met aangepaste voeding en een geschikt voedingssupplement.

Symptomen

Een ijzertekort is gemakkelijk op te merken aan de hand van verschillende symptomen. Het belangrijkste teken van ijzertekort is vermoeidheid en het zich futloos voelen, zowel op fysiek als intellectueel vlak. Daarnaast zijn er moeilijkheden om zich te concentreren, waaronder de schoolprestaties kunnen lijden. Een verlaagde immuniteit en het vervolgens gevoeliger worden voor infecties, is niet uit te sluiten. Het haar wordt ook dof en men krijgt last van broze nagels. Het is aangeraden om een arts te raadplegen indien meerdere van deze symptomen zich voordoen, zodat je op zoek kan gaan naar de gepaste oplossing.