Dankzij de reanimatie door twee ploegmaats en een snelle opname in het ziekenhuis kon hij enkele weken later al weer de draad van zijn leven oppikken, mede ook met behulp van een interne defibrillator.

Vier dagen in coma

“Ik voetbal al van in mijn jeugd en had een vaste stek in het eerste elftal van Keiberg, een ploeg in derde provinciale. Wat mij overkwam op 14 december 2011 was een complete verrassing, voordien had ik immers nooit lichamelijke klachten gekend. Ik had het ’geluk’ dat de hartaanval plaatsvond terwijl het buiten vrij koud was, wat al bij al ‘ideale’ omstandigheden waren. Ik heb eerst vier dagen in coma gelegen, maar reeds na tien dagen kon ik naar huis. Hersenschade had ik niet opgelopen. Op die manier kon ik snel beginnen revalideren en mijn studies – aan het Sportkot – terug oppikken.”

Drie hartritmestoornissen

“Tijdens het verblijf in het ziekenhuis werd een interne defibrillator ingeplant. Bij een hartritmestoornis geeft de interne defibrillator een schok van 28 volt zodat mijn hart weer op zijn ‘normale’ ritme kan functioneren. De eerste weken voelde het apparaatje – boven mijn borstspier – heel ongemakkelijk aan, vooral als ik iets optilde met mijn linkerarm. Uiteindelijk leer je er mee leven en wen je aan het onnatuurlijke gevoel. Ondertussen is het ‘alarm’ van de interne defibrillator wel al drie keer afgegaan tijdens hartritmestoornissen. Het afgaan van de defibrillator is een zeer vreemde gewaarwording. Het lijkt wel alsof een vrachtwagen over je heen rijdt, korte tijd wordt alles zwart voor de ogen en daarna moet je toch wel even bekomen.”

Operatie

“Als gevolg van de hartritmestoornissen besloten de dokters om over te gaan tot een operatie. Concreet werden vier longaders in de linkervoorkamer van het hart bevroren, zij waren de aanleiding voor de hartritmestoornissen. Sinds die operatie voel ik me een pak geruster. Mijn studies hebben uiteindelijk niet geleden onder alle gebeurtenissen. Ik ben ook terug aan het voetballen, maar niet meer in competitief verband. Tijdens de trainingen doe ik mee aan zoveel mogelijk oefeningen, alleen al te zware inspanningen laat ik achterwege. Mijn leven loopt weer op wieltjes en ik kijk uit om mijn opleiding dit jaar af te maken en nadien aan de slag te gaan als sportleraar.”