Moet Weten

Wat u moet weten over voedingssupplementen

Moet Weten

Voedingssupplementen kunnen uw gezondheid ten goede komen, maar het nemen van supplementen kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft niet de bevoegdheid om voedingssupplementen te beoordelen op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt worden gebracht.

Je hebt erover gehoord, hebt ze misschien gebruikt en hebt ze misschien zelfs aanbevolen aan vrienden of familie. Hoewel sommige voedingssupplementen goed worden begrepen en ingeburgerd, moeten andere nader worden onderzocht. Lees verder voor belangrijke informatie over voedingssupplementen voor u en uw gezin.

Dieetsupplementen – Afbeelding van pillen

Overleg met uw zorgverlener voordat u een beslissing neemt over het al dan niet innemen van een supplement. Ze kunnen u helpen een evenwicht te vinden tussen het voedsel en de voedingsstoffen die u persoonlijk nodig heeft.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen bevatten ingrediënten als vitamines, mineralen, kruiden, aminozuren en enzymen. Voedingssupplementen worden in de handel gebracht in vormen zoals tabletten, capsules, softgels, gelcaps, poeders en vloeistoffen.

Wat zijn de voordelen van voedingssupplementen?

Sommige supplementen kunnen ervoor zorgen dat u genoeg van de vitale stoffen krijgt die het lichaam nodig heeft om te functioneren; andere kunnen het risico op ziekte helpen verminderen. Maar supplementen mogen geen volledige maaltijden vervangen die nodig zijn voor een gezond dieet – dus zorg ervoor dat u ook verschillende soorten voedsel eet.

In tegenstelling tot medicijnen, mogen supplementen niet op de markt worden gebracht met het doel ziekten te behandelen, diagnosticeren, voorkomen of genezen. Dat betekent dat supplementen geen ziekteclaims mogen maken, zoals ‘verlaagt hoog cholesterol’ of ‘behandelt hartaandoeningen’. Dergelijke claims kunnen niet legitiem worden gemaakt voor voedingssupplementen.

Zijn er risico’s verbonden aan het nemen van supplementen?

Ja. Veel supplementen bevatten actieve ingrediënten die sterke biologische effecten hebben in het lichaam. Dit kan ze in sommige situaties onveilig maken en uw gezondheid schaden of compliceren. De volgende acties kunnen bijvoorbeeld leiden tot schadelijke – zelfs levensbedreigende – gevolgen.

Supplementen combineren

Gebruik van supplementen met medicijnen (op recept of zonder recept verkrijgbaar)
Het vervangen van supplementen voor receptgeneesmiddelen
Te veel van sommige supplementen innemen, zoals vitamine A, vitamine D of ijzer
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van voedingssupplementen?
De FDA is niet gemachtigd om voedingssupplementproducten te beoordelen op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt worden gebracht.

De fabrikanten en distributeurs van voedingssupplementen zijn ervoor verantwoordelijk dat hun producten veilig zijn VOORDAT ze op de markt komen.

Als het voedingssupplement een NIEUW ingrediënt bevat, moeten fabrikanten de FDA op de hoogte stellen van dat ingrediënt voordat het op de markt wordt gebracht. De melding wordt echter alleen beoordeeld door de FDA (niet goedgekeurd) en alleen voor veiligheid, niet voor effectiviteit.

combineren

Fabrikanten zijn verplicht om voedingssupplementen op een kwaliteitsvolle manier te produceren en ervoor te zorgen dat ze geen verontreinigingen of onzuiverheden bevatten, en nauwkeurig worden geëtiketteerd volgens de huidige Good Manufacturing Practice (cGMP) en etiketteringsvoorschriften.

Als zich een ernstig probleem voordoet in verband met een voedingssupplement, moeten fabrikanten dit als bijwerking aan de FDA melden. De FDA kan voedingssupplementen van de markt halen als ze onveilig blijken te zijn of als de claims op de producten onjuist en misleidend zijn.

Hoe kan ik meer te weten komen over het voedingssupplement dat ik gebruik?

Etiketten voor voedingssupplementen moeten de naam en locatie-informatie van de fabrikant of distributeur bevatten.

Als u meer wilt weten over het product dat u gebruikt, neem dan contact op met de fabrikant of distributeur over:

Informatie om de beweringen van het product te ondersteunen
Informatie over de veiligheid en effectiviteit van de ingrediënten in het product.

Leave A Comment