Voordeel Nadeel

Voordeel en nadeel van voedingssupplementen

Voordeel Nadeel

Voedingssupplementen kunnen ontbrekende voedingsstoffen aan uw dieet toevoegen of de voedingsstoffen die u in hele voedingsmiddelen consumeert, aanvullen. U kunt ze om verschillende redenen gebruiken; bijvoorbeeld om een ​​fitness- of gezondheidsdoel te helpen bereiken, om te gaan met een afkeer van een bepaald voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen of gewoon als verzekering dat u voldoende algemene voeding krijgt. Voedingssupplementen kunnen producten bevatten die eiwitten, vitamines en mineralen of calorieën aan uw dieet toevoegen, en deze hebben allemaal voor- en nadelen.

Eiwitsupplementen

Eiwit is een macronutriënt die u elke dag moet consumeren om de groei, het weefselonderhoud en de gezondheid van het immuunsysteem te ondersteunen. Eiwitsupplementen, verkrijgbaar als poeders, shakes of repen, bieden hoogwaardige eiwitten aan uw dieet en kunnen uw eiwitinname verhogen op dagen dat u niet voldoende proteïnen uit de hele voeding eet. Ze kunnen ook specifieke voordelen bieden om fitness te bevorderen. Op wei gebaseerde supplementen zijn bijvoorbeeld rijk aan vertakte aminozuren, die het spierherstel na een intensieve training kunnen versnellen. Aan de andere kant kunnen eiwitsupplementen een onnodige kostenpost voor uw budget betekenen, omdat hele voedingsmiddelen u alle eiwitten kunnen geven die u nodig hebt. Bovendien is het nuttigen van meer eiwitten dan je lichaam kan gebruiken niet schadelijk als je in goede gezondheid verkeert, maar als het extra calorieën aan je dieet toevoegt, kan het zijn dat je ongewenst gewicht krijgt.

Vitamine- en mineralensupplementen

 


Vitaminen en mineralen ondersteunen een breed scala aan functies in uw lichaam en de hoeveelheden die u nodig heeft, zijn afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand. Supplementen kunnen helpen om een ​​optimale gezondheid te behouden als u weinig eet, hetzij omdat u een caloriebeperkt dieet volgt of omdat u niet van bepaald voedsel houdt dat een bepaalde voedingsstof bevat. Als u echter te veel van sommige vitamines of mineralen binnenkrijgt, kan dit uw welzijn negatief beïnvloeden. In vet oplosbare vitamines kunnen zich ophopen in uw vetweefsel als u routinematig meer binnenkrijgt dan u nodig heeft; Te veel vitamine A kan bijvoorbeeld na verloop van tijd leverafwijkingen en geboorteafwijkingen veroorzaken. Toxiciteit kan ook optreden door overconsumptie van mineralen. Overtollig ijzer, magnesium, selenium of zink kunnen allemaal spijsverteringsproblemen veroorzaken, te veel calcium kan leiden tot niersteenvorming en een hoge mangaaninname kan leiden tot neurotoxiciteit.

Calorie-supplementen

Calorierijke supplementen zijn gunstig bij bepaalde gezondheidsproblemen. Kanker kan bijvoorbeeld leiden tot voedingstekorten vanwege veranderingen in de manier waarop uw lichaam voedsel metaboliseert en mogelijk verlies van eetlust. AIDS en anorexia kunnen ook leiden tot lichaamsverspilling. Supplementen die een combinatie van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevatten, kunnen zowel voedingsstoffen als calorieën toevoegen om gewichtsverlies tijdens herstel tegen te gaan. Kieskeurige eters, snelgroeiende kinderen of extreme atleten kunnen ook profiteren van calorierijke supplementen. Bij afwezigheid van een van deze aandoeningen kan het consumeren van dit type voedingssupplement echter alleen maar vreemde calorieën aan uw dieet toevoegen, wat resulteert in een ophoping van overtollig lichaamsvet.

Calorie-supplementen

Overwegingen

Behalve in speciale omstandigheden, zijn hele voedingsmiddelen uw gezondste keuze om uw dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen. Incidentele voedingssupplementen zullen waarschijnlijk geen schade aanrichten, maar zelfs de beste kunnen de vezels, fytochemicaliën en andere gezondheidsbeschermende voedingsstoffen missen die van nature beschikbaar zijn in een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet.

Leave A Comment