We spraken met Ward Servaes, oprichter van moveUP, en met één van de gebruikers.“We hebben moveUP ontwikkeld als antwoord op een nood die we opmerkten bij patiënten en zorgverstrekkers: ieder revalidatietraject is anders en vereist een gepersonaliseerde aanpak. moveUP monitort de hele evolutie en start een permanente dialoog tussen het zorgteam (kinesist, huisdokter, specialist,…) en de patiënt. We zijn begonnen met een beperkt team van zorgverstrekkers voor evidence opbouw en breiden nu stelselmatig uit, zodat iedere zorgverstrekker het platform kan gebruiken.”

 

Slimme armband

“Gerapporteerde scores, video’s en een ‘slimme armband’ geven het medische team accurate data om de evolutie van de patiënt intensief te monitoren. Via de app brengen patiënten niet alleen verslag uit over hun toestand en het verloop van de revalidatie, ze kunnen ook steeds al hun vragen stellen. Het zorgteam antwoordt dan zo snel mogelijk. We merken dat de patiënt die bereikbaarheid waardeert: er is steeds iemand bij wie hij terechtkan. De app zet ook aan om open te communiceren over het revalidatieproces, wat het accurate beeld nog bevordert. Chirurgen raden de medisch gekeurde app al aan, maar voor volledige terugbetaling is het wachten op groen licht van beleidsmakers.”

 

Getuigenis

Marina gebruikte de app in een proefproject na een knieoperatie en getuigt: “De no-nonsenseaanpak bevalt mij. Ik hoef me niet meer te verplaatsen en krijg snel antwoord op mijn vragen, bijvoorbeeld bij een probleem met de wonde. Mijn oefeningen doe ik nu plichtsbewuster en ik rapporteer ook zonder schroom met deze permanente externe opvolging. De app verkortte mijn ziekenhuisopname en de bezoeken aan paramedische diensten zijn aanzienlijk verminderd. Ik ben er alvast van overtuigd dat deze app heel wat tijd en kosten voor zowel de gemeenschap als de patiënt bespaart.”