We raken niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor dit broodnodige mineraal, waardoor 80% van de bevolking een magnesiumtekort heeft. Een goede voeding en microvoedingsstoffen kunnen dat tekort aanvullen.

In onze maatschappij, waar de prestatiecultus intussen de overhand heeft gekregen, krijgen steeds meer mensen te maken met stress. Wanneer we stress ervaren, verbruiken we meer magnesium, een sporenelement dat van nature aanwezig is in ons organisme. Het is een mineraal dat onontbeerlijk is voor onze energieproductie en de goede werking van onze zenuw- en spierstelsel.

Bovendien speelt het een rol bij de vorming van botten en de gezondheid van het gebit. Het Belgisch ministerie van Volksgezondheid raadt een dagelijkse hoeveelheid aan van 240 mg magnesium voor mannen en 200 mg voor vrouwen.

Die drempel wordt in het algemeen niet bereikt, zodat 80% van de bevolking een magnesiumtekort heeft. Wanneer het magnesiumniveau daalt, komt er meer adrenaline vrij, waardoor het lichaam weer meer magnesium verbruikt: een vicieuze cirkel. Een magnesiumtekort veroorzaakt allerlei symptomen, bijvoorbeeld slecht omkunnen met stress, vermoeidheid, spierkrampen en koude handen en voeten.

Bij koude temperaturen hebben we het moeilijker om onze extremiteiten, zoals onze handen en voeten, warm te houden. Ook een trillend ooglid is een spiergerelateerd symptoom van een magnesiumtekort.

 

Tonijn, bananen en microvoedingsstoffen

Aangezien ons lichaam zelf geen magnesium produceert, moeten we het aanleveren. Er zijn allerlei voedingsmiddelen die magnesium bevatten, zoals amandelen en noten, bananen, chocolade, groene bladgroenten zoals spinazie en bloemkool, tonijn en granen zoals tarwe en haver.

Helaas maken we zelden tijd om evenwichtig te eten. Voedingssupplementen kunnen helpen om tegemoet te komen aan de nood aan magnesium. Atleten kunnen bijvoorbeeld voedingssupplementen met magnesium nemen om spierkrampen te voorkomen. Ook zwangere vrouwen hebben meer magnesium nodig.

Er zijn allerlei soorten voedingssupplementen op de markt. Voor een optimale opname van het mineraal is het belangrijk dat u kiest voor een organische vorm zoals glycerofosfaat, dat goed verdragen wordt door de maag en darmen en goed geabsorbeerd wordt. Bovendien hebben cofactoren zoals vitamine B een synergetische werking met magnesium en zorgt vitamine D ervoor dat magnesium langer in het organisme behouden wordt.

Of u nu bijvoorbeeld elk trimester een magnesiumkuur van een maand doet of het hele jaar door magnesium neemt, deze microvoedingsstof is een echte bondgenoot voor uw gezondheid.