We vroegen het aan uroloog Dirk Michielsen van het UZ Brussel.

Wanneer je op café gaat en je hoort de praatjes aan de toog, zou je haast denken dat iedereen een knaller is in bed. Toch liegen de cijfers er niet om. Eén derde van de Belgische mannen wordt soms of vaak met vroegtijdige zaadlozing geconfronteerd. Jammer genoeg gaat slechts 25% van deze mannen op zoek naar een oplossing. “Mensen durven vaak niet spreken over zulk soort problemen. Zelfs niet met hun huisarts, wat op zich toch de eerste persoon zou moeten zijn met wie je over deze dingen praten kunt”, begint dokter Michielsen.
 

Is de tijd vanaf het moment dat de penis de vagina penetreert, tot het moment van de ejaculatie 2 minuten of minder, dan wordt er gesproken van vroegtijdige zaadlozing

Intravaginale Latentietijd

“Ik krijg vaak mannen over de vloer die denken dat ze een seksueel probleem hebben, omdat ze na vijf minuten al klaarkomen. Maar, vijf minuten is niks om je zorgen over te maken. Dat is de gemiddelde duur.” Hoe snel moet je dan klaarkomen om jezelf een ‘vroegtijdige zaadlozer’ te kunnen noemen? “Dit wordt gemeten aan de hand van de Intravaginale Latentietijd. In mensentaal: de tijd vanaf het moment dat de penis de vagina penetreert, tot het moment van de ejaculatie. Is deze tijd 2 minuten of minder, dan wordt er gesproken van vroegtijdige zaadlozing, of premature ejaculatie.”

Drie doelgroepen

Er zijn driegroepen ‘vroegtijdige zaadlozers’. Zo heb je de eerste groep mannen, die altijd binnen de twee minuten na de penetratie klaarkomt. Deze groep beslaat zo’n 6 tot 9% van alle Belgische seksueel actieve mannen. In de tweede groep zitten mannen die er vaak last van hebben, maar niet altijd. Dit kan liggen aan een lichamelijk probleem (bijvoorbeeld een ontsteking van de prostaat) of een psychisch probleem. Andere redenen kunnen zijn het teveel druk op zichzelf leggen, of het ontbreken aan zelfvertrouwen.

“De derde groep bestaat uit mannen die niet voldoende geïnformeerd zijn over seksualiteit”, zegt dokter Michielsen. “Ze dénken dat ze een seksuele disfunctie hebben, maar hebben dit in feite niet. Door pornofilms en -bladen hebben mensen een verdraaid beeld gekregen van seksualiteit. Ze denken dat hun erectie ellenlang omhoog moet blijven, of dat ze toch zeker een halfuur moeten kunnen vrijen zonder klaar te komen.Mensen zijn onvoldoende geïnformeerd in Vlaanderen. Dat is een groot probleem.”

Nood aan behandeling?

In 75% van de gevallen heeft de vroegtijdige zaadlozing een negatief effect op het zelfvertrouwen. 69% heeft het gevoel hun partner niet te kunnen bevredigen en 65% zegt zelf minder seksueel genot te ervaren. 22% van de mannen met deze seksuele disfunctie heeft dan weer een ontrouwe partner. “Seksualiteit is iets van een koppel. Als een koppel tevreden is met twee minuten seks, dan is er voor mij geen probleem. Zo niet, kan er met een behandeling gestart worden.”

In het UZ Brussel worden de patiënten altijd door een uroloog en een seksuoloog gezien. Zo wordt er nadien beslist of er psychologische begeleiding gegeven wordt, of medicamenteuze therapie.

Twee soorten medicatie

Er zijn twee soorten medicatie die vaak voorgeschreven worden. Eerst en vooral is er een SSRI (Selectieve serotiene - heropnameremmers) behandeling. Dit zijn antidepressiva, die normaal enkel gegeven worden in de psychologische sfeer. Één van de bijwerkingen van de SSRI’s is een uitstelling van de ejaculatie. “We zetten onze patiënten vaak op een lage SSRI dosis. Zo gaat hij geen effect voelen van de antidepressiva zelf, hij gaat enkel de bijwerkingen krijgen. Met andere woorden, zijn ejaculatie wordt uitgesteld.” Deze medicatie moet dagelijks ingenomen worden, maar het is handig voor mensen die een onregelmatig sekspatroon hebben.

“In tegenstelling tot wat jonge mensen denken, hebben koppels vaak een heel gestructureerd seksleven.  Zo zullen ze bijvoorbeeld elke woensdag met elkaar naar bed gaan, omdat ze dan wat vrije tijd hebben. Voor deze regelmatige mensen, is er nu een tweede behandeling: de On Demand Therapie.” Een à drie uur vooraleer je seksueel actief plant te zijn, neem je één pil. Die gaat ervoor zorgen dat je zaadlozing afgeremd wordt wanneer je enkele uren later seks hebt.

Informeren

Slechts 9% van de Belgische mannen met vroegtijdige zaadlozingen bezoekt een uroloog. Het grootste deel (18%) gebruikt een zaadlozingvertragend condoom. Maar driekwart van de mannen met deze seksuele disfunctie doet niets aan hun probleem. “Mensen moeten voldoende geïnformeerd worden over de mogelijkheden die er zijn. Ook moet het bestaande taboe doorbroken worden, maar dit is net iets minder gemakkelijk.  Belangrijk is dat er gecommuniceerd wordt over zulke problemen. Binnen het koppel zelf, maar ook met een arts. Er zijn verschillende manieren om je van dit probleem af te helpen, maar je moet wel zelf de eerste stap zetten”, besluit dokter Michielsen.


Voor meer informatie: www.pe.be