Anticonceptie is en blijft dé belangrijkste pijler wanneer het aankomt op seksuele gezondheid, veilig vrijen en gezinsplanning. Toch is niet iedereen bekend met de alternatieve mogelijkheden naast de pil en het condoom.  

1.  De combinatiepil

De pil neem je 21 dagen lang rond hetzelfde tijdstip in. Zijn je drie weken om, las je een pauze van 7 dagen in waarin je ongesteld wordt. De 8e dag begin je weer met een nieuwe strip.

  • Voordelen: Minder hevige en pijnlijke menstruatie, je menstruatie is controleerbaar, je kunt meteen zwanger worden na een pilstop.
  • Nadelen: Je moet de pil elke dag innemen, braken of diarree vermindert de werking van de pil

2. De transdermale pleister

Deze pleister plak je op je bovenarm, onderbuik, bil, rug, schouderbladen of bovenlichaam en geeft progestageen en oestrogeen af. Je laat de pleister telkens 1 week zitten, waarna je hem vervangt door een nieuwe. Na drie weken las je een stopweek in, waarin je ongesteld wordt.

  • Voordelen: Je hoeft niet elke dag aan je pleister te denken, diarree of braken heeft geen invloed op de werking, je kunt je menstruatie regelen.
  • Nadelen: Zichtbaar en minder geschikt voor vrouwen zwaarder dan 90 kg.

3. De vaginale ring

De vaginale ring is een flexibele, plastic ring die je in je vagina draagt en die constant een lage dosis oestrogeen en progestageen afscheidt. Je brengt hem slechts 1 keer per maand in waardoor de kans op vergeten kleiner wordt.

Hoe breng je hem in? Je knijpt de ring samen en brengt hem in in je vagina, tot je hem niet meer voelt zitten. Hierna blijft hij stevig op zijn plaats zitten. Na drie weken verwijder je de ring en las je een ringvrije week in, waarin je menstrueert. Net zoals de combinatiepil heeft de vaginale ring een betrouwbaarheid van 99%. Alleen, je hoeft er niet elke dag aan te denken. Daarnaast biedt de vaginale ring een betere cycluscontrole dan de combinatiepil, en een verbetering van de cyclusgerelateerde symptomen zoals matige of ernstige premenstruele symptomen, dysmenorroe en menstruatiehoofdpijn.

  • Voordelen: Je krijgt een goede cycluscontrole, je moet hem maar 1 keer per maand inbrengen, het is discreet, je hebt minder menstruatiepijnen en braken of diarree verminderen de werking niet.
  • Nadelen: de ring is beperkt houdbaar (tot 4 maanden na aankoop)

Belangrijk om weten

Antibiotica combineren met je anticonceptiemiddel houdt altijd een bepaald risico in. Informeer je daarom bij je huisarts over de invloed van je antibioticagebruik op de werking van je voorbehoedsmiddel. Daarnaast verhoogt het gebruik van een gecombineerd hormonaal anticonceptiemiddel (CHC) het risico op trombose in vergelijking met geen gebruik. Het risico op trombose is het hoogst in het eerste jaar van gebruik. Er is ook bewijs dat het risico verhoogd is als een CHC opnieuw wordt opgestart na een pauze van 4 weken of meer.

Onthoud ook dat geen van bovenstaande anticonceptiemiddelen beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of HIV/AIDS. Zijn jij of je partner nog niet getest op soa’s of HIV/AIDS, gebruik dan zeker een condoom!

Twijfel je over welk anticonceptiemiddel nu het meest geschikt is voor jou? Dan ga je best eens langs bij je huisarts voor meer advies.

11/2014 WOMN-1128462-0017