Wim Slabbinck, seksuoloog

Een seksloze relatie kan tot veel meer leiden dan een of twee gefrustreerde personen. Overspel en een op de klippen gelopen relatie zijn voor de hand liggende gevolgen. Maar wist je ook dat het ontbreken van intimiteit en seks in een relatie op lange termijn kan leiden tot verslavingen, burn-outs en depressies?

Een goede relationele en seksuele gezondheid draagt bij tot ons geluk, en dat pluk ik niet zomaar uit de lucht: de World Health Organization (WHO) heeft deze link ook al onderstreept. ‘Vanavond niet, schat’? Misschien toch maar wel, op voorwaarde dat jullie er beiden iets aan hebben natuurlijk.

Seks verbindt, het is een ideale stresskiller en orgasmes zijn goed voor je immuunsysteem, om maar enkele van de voordelen op te sommen.

Praten helpt

Ik ga het cliché nog eens driedubbel en dik onderlijnen: praten helpt! Jammer genoeg vinden 7 op de 8 mannen en 4 op de 5 vrouwen met seksuele problemen dat nog te moeilijk. Voor sommigen ligt de drempel om naar een seksuoloog te gaan te hoog, daarom vind ik dat andere hulpverleners het onderwerp ‘seks’ ook moeten durven aan te kaarten.

Stel: een man heeft last van vroegtijdige zaadlozing - een van de meest voorkomende seksuele problemen bij mannen. Bevraagt de dokter dat niet, bestaat de kans dat hij er nooit over zal beginnen. Doet hij dat wel, zal de dokter hem waarschijnlijk een voorschrift voor een antidepressivum geven om de ejaculatie uit te stellen. Bij de ene persoon werkt dat, bij de andere niet. En meestal komen de problemen weer terug wanneer de man met zijn medicatie stopt.

Er zijn ook andere manieren om zulke vraagstukken aan te pakken. Deze man kan met zorgen in zijn hoofd zitten, waardoor hij telkens snel klaarkomt - stress om seksuele onervarenheid bijvoorbeeld. Deze zorgen moeten achterhaald en aangepakt worden zodat het probleem voor eens en altijd van de baan geschoven kan worden, en dit vooreerst door de dokter bij wie hij aanklopt.

Vroeg klaarkomen hoeft trouwens niet altijd een probleem te zijn, seks is namelijk meer dan penetratie.

Educatie

Ook op school moet gepraat worden over liefde en relaties, en niet enkel over het anatomische gegeven van seksualiteit. We moeten gaan naar ‘The school of life’, zeg maar. Of ‘The school of love’

Wanneer je van de schoolbanken afkomt, kan je de stelling van Pythagoras perfect afratelen en opsommen welke elementen er zich in het periodieke systeem bevinden. Maar hoe voelt een gebroken hart aan? En hoe onderscheid je een goede van een slechte relatie? Wat doe je in een relatie als je iets niet leuk vindt? En hoe ga je best om met een burn-out, depressie of het overlijden van een dierbare? Dat weet je dan weer niet. Toch belangrijk, aangezien je de komende zeventig jaar of meer relaties zult aangaan en onderhouden met anderen.

Ouderen

Het cliché dat ouderen niet meer met mekaar naar bed gaan, klopt niet. Ouderen hebben seks! 65-plussers duiken gemiddeld nog één keer om de 14 dagen met elkaar in bed. Oudere vrouwen masturberen zelfs vaker dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Er komen wel wat seksuele ongemakken kijken bij het ouder worden. Mannen moeten al wat vaker gebruik maken van blauwe pilletjes of andere oplossingen voor erectieproblemen, en vrouwen kunnen tijdens hun menopauze dan weer last krijgen van vaginale droogheid en andere kwaaltjes. Gelukkig bestaan er hier heel wat middeltjes voor, waardoor er nog steeds even goed gevreeën kan worden. Wat vaak ook helpt: een uitgebreid voorspel. Want je tankt nu geen super meer, maar benzine. Neem dus je tijd om de motor goed warm te draaien.

Veilig vrijen

Vrijen doen de 30- tot 39-jarigen trouwens het veiligst. Het onveiligst zijn zij tussen 65 en 80 jaar. Ouderen kunnen op dat vlak nog heel wat leren van jongeren. Soa’s en andere ziektes maken geen onderscheid naar leeftijd toe.

Qua anticonceptiemiddelen wordt de pil nog steeds het meest gebruikt; 42.2% van de vrouwen met anticonceptie gebruikte in 2013 de pil. Daaropvolgend zijn het condoom (15.7%) en het hormonaal spiraaltje (15.1%). Stel je je vragen bij de mogelijke impact van anticonceptie, bespreek dat dan eens met je huisarts.

Ik ben een voorstander van de mannenpil. Zij moeten ongewenste geboortes ook kunnen controleren, los van hun partner. Op dit moment heeft de man slechts twee manieren om zichzelf te beschermen: het vroegtijdig terugtrekken en de vasectomie. Het eerste is niet echt waterdicht en het tweede meteen heel extreem. Laten we inzetten op keuzes, ook voor mannen.

Basisrecht

Mijn boodschap: je seksuele gezondheid is belangrijk. Praat er binnen je relatie over, en vraag bij problemen raad aan een seksuoloog of dokter. Seksualiteit en intimiteit zouden een basisrecht moeten zijn voor iedereen.