Dit grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid in Vlaanderen, een initiatief van het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT),  vloeide voort uit een samenwerking tussen UGent, UZGent en KULeuven.

Vier jaar lang werd er bij 1832 Vlamingen aangeklopt om over seks te praten. “We hebben een even grote groep van jongeren (-18 jaar), volwassenen (18-64 jaar) en senioren (+65 jaar) ondervraagd. Op die manier konden we uitspraken doen over alle drie de leeftijdsgroepen”, legt Dr. Alexis Dewaele uit, psycholoog UGent. Het eerste luik was het in kaart brengen van de seksuele gezondheid. Wat kwam er uit de bus? “Het is moeilijk om de belangrijkste bevindingen in een notendop weer te geven, maar over het algemeen zien we een positief verhaal”, aldus dr. Dewaele.

Hoe vaak doet ‘gelle’ het?

We zijn overwegend tevreden met ons seksleven, zo blijkt. Zowel mannen als vrouwen zeggen te genieten van seks en verzadigd te zijn met het aantal keer dat ze wekelijks tussen de lakens duiken. “Vlamingen hebben gemiddeld één keer per week. seks Zelfs 65-plussers vrijen nog gemiddeld één keer om de 14 dagen."
Vlamingen beginnen er wel steeds jonger aan. Terwijl de groep 65-plussers aangaf op hun 21ste ontmaagd te zijn, beleven jongeren vandaag hun eerste keer op hun 17de.  “Dat wil niet zeggen dat men er sneller klaar voor is. We hebben gekeken naar het ontwikkelingstraject: de duur tussen de eerste tongzoen en de eerste keer geslachtsgemeenschap. We zagen dat deze duur voor alle leeftijdsgroepen hetzelfde was, namelijk gemiddeld 2,7 jaar.”

Mannen vinden seks belangrijker dan vrouwen, zo blijkt. Misschien daarom dat mannen één tot meerdere keren per week masturberen, terwijl vrouwen slechts één tot meerdere keren per maand de hand aan zichzelf slaan

Vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn

Mannen vinden seks belangrijker dan vrouwen, zo blijkt. Misschien daarom dat mannen één tot meerdere keren per week masturberen, terwijl vrouwen slechts één tot meerdere keren per maand de hand aan zichzelf slaan. Als we dan toch met elkaar in bed belanden, krijgt 90% van de mannen altijd een orgasme, terwijl dit slechts het geval is voor 50% van de vrouwen. Wil dit nu zeggen dat vrouwen er minder van genieten? “Nee, maar bij vrouwen leidt seks met penetratie minder makkelijk tot een orgasme. Mannen hebben meer testosteron dan vrouwen, wat zorgt voor de seksdrive. Verder bepalen relationele factoren (vb. stress in de relatie) en levensomstandigheden (vb. zorg voor de kinderen) ook het libido.”

Hou het veilig

Qua soa’s scoren wij ook goed. Van alle ondervraagden gaf slechts 3,6% aan ooit een soa opgelopen te hebben. “We moeten wel de kanttekening maken dat deze cijfers niet stroken met de soa-registratie, maar deze wordt uiteraard heel anders gemeten. Wie zich voor een soa-check aandient bij de dokter, heeft vaak al risico gelopen.” We zien wel een verschil met bijvoorbeeld Groot-Brittanië, waar 10,6% van de mannen en zelfs 12,8% van de vrouwen al eens een soa opliep. “Een van de redenen waarom we hier mogelijk beter scoren, zijn onze goede gezondheidsvoorzieningen”, legt dr. Dewaele uit. “Het blijft echter moeilijk om verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken.”

Dat overkomt iedereen wel eens, zoet

Verder rapporteerde 22% van de vrouwen een seksuele disfunctie, terwijl dit voor 12% van de mannen het geval was. “Als je regelmatig een bepaald seksueel probleem ervaart, en er last van hebt, spreken we van een seksuele disfunctie.” Bij mannen waren de meest voorkomende disfuncties: het te snel klaarkomen (4%),  het niet kunnen krijgen of aanhouden van een erectie (4%), of het té vaak zin hebben in seks (3%). Vrouwen hadden dan weer geen of weinig zin in seks (9%), werden niet of onvoldoende vochtig (9%), of hadden moeilijkheden met het krijgen van een orgasme (6%).

Oost west, thuis best

Al bij al zijn we dus tevreden over onze bedactiviteiten en -partners. Zo tevreden zelfs dat 30% van de vrouwen en 21% van de mannen het gedurende hun leven bij die ene bedpartner houdt. Dus, ga zo door! Maar om het in de woorden van Def Dames Dope nog even te zeggen: ‘Hey you, don’t be silly, ....’

Resultaten

 
25,6% van de mannen heeft zijn partner wel eens bedrogen, tegenover 21,9% van de vrouwen.
 
 
2,7% van de mannen en 9,5% van de vrouwen fantaseert zowel over personen van het eigen geslacht als over personen van het andere geslacht.
 
 
22% van de vrouwen en 12% van de mannen rapporteerde een seksuele disfunctie. De meest voorkomende bij mannen: het te snel klaarkomen (4%), het niet kunnen krijgen of aanhouden van een erectie (4%) en het te vaak zin hebben in seks (3%). Voor vrouwen:geen of weinig zin in seks (9%), niet of onvoldoende vochtig worden (9%) en geen orgasme krijgen (6%).
 
 
3,6% van alle ondervraagden gaf aan ooit een soa te hebben opgelopen.Hierbij bleek candida (2,9%) de meest voorkomende te zijn. Daarnaast komen chlamydia (2,6%) en genitale wratten (1,8%) het vaakst voor.
 
 
11,7% van de vrouwen zegt voor haar 18e meerdere gevallen van Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag te hebben meegemaakt. Kwetsende seksuele opmerkingen en ongewilde aanrakingen waren de meest gerapporteerde gedragen.
 
 
36,8% van de ondervraagden die de afgelopen 6 maanden geen seks heeft gehad, zegt er geen behoefte (meer) aan te hebben