Faith Demil, borstverpleegkundige & Nathalie Petit, gynaecologe

1. Laat je tweejaarlijks screenen

Een tweejaarlijkse screening is volledig gratis voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar. De voordelen van zo’n regelmatige screening spreken voor zich: hoe vroeger men borstkanker kan opsporen, hoe makkelijker het is om met een eenvoudige en niet-agressieve therapie de borstkanker te bestrijden. De borst kan dan in vele gevallen worden gespaard en chemotherapie kan mogelijks worden vermeden. Bovendien is de kans op uitzaaiing dan veel kleiner en de prognose beduidend beter.

2. Wees niet bang voor de mammografie

Nog te veel vrouwen blijven een borstonderzoek uitstellen uit angst voor wat men tijdens zo’n screening zal ontdekken. Anderen stellen zich vragen over de straling die daarbij vrijkomt. Een smartphone, een televisietoestel of een vliegreis stellen je echter eveneens bloot aan stralen. Bovendien zorgt men ervoor dat er zo weinig mogelijk stralen worden gebruikt om tot een goed beeld te komen. Vaak hebben vrouwen ook angst dat het pijn zal doen. Een mammografie is inderdaad voor sommigen geen aangenaam onderzoek, maar het duurt gelukkig slechts enkele minuten.

3. Vraag het advies van je huisarts

Wanneer je vragen of twijfels hebt over een verdachte plek, aarzel dan niet om de mening te vragen van je vertrouwde huisarts. Hij kan je adviseren of je je al dan niet verder moet laten onderzoeken, en hoe vaak je dat best doen.

4. Durf praten over de seksuele gevolgen

De behandelingen die borstkankerpatiënten moeten ondergaan hebben soms een tijdelijke negatieve invloed op de seksuele beleving van de patiënt en/of de partner. Ook die problemen kan je best bespreken met je behandelende arts, de borstverpleegkundige of de psychologe van het kankerteam. Zij kunnen hier meer informatie en advies over geven. Belangrijk om weten is dat deze problemen haast altijd van voorbijgaande aard zijn.

5. Zoek contact met lotgenoten

Voor sommige borstkankerpatiënten kan het deugd doen om te praten over hun ziekte en te luisteren naar de ervaringen van anderen. Zo voelen ze zich beter begrepen en krijgen ze eerlijk advies van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Patiëntenverenigingen bieden hier een antwoord op, maar ook in ons ziekenhuis trachten we kankerpatiënten samen te brengen tijdens een driemaandelijks praatcafé. Maar het is meer dan alleen maar praten: er worden in het AZ Sint-Maria Halle bijvoorbeeld ook gelaats-, hand- en voetverzorgingen aangeboden om patiënten zich beter in hun vel te laten voelen.

 

 

Deze 5 tips kwamen tot stand dankzij borstverpleegkundige, Faith Demil en gynaecologe Nathalie Petit van het AZ Sint-Maria in Halle.