De resultaten waren vrij indrukwekkend: in België koos zo’n 39 % van de vrouwen koos uiteindelijk voor een andere oplossing dan dewelke ze in gedachten hadden. Maar welke opties zijn er nu eigenlijk allemaal?
 

  1. Zo’n 60 % van de Belgische vrouwen kiest de pil als voorbehoedsmiddel. Het gaat om een middel in pilvorm waarvan je er gewoonlijk gedurende drie weken ééntje per dag moet slikken. Tijdens deze periode zorgt de combinatie van hormonen ervoor dat de eisprong wordt onderdrukt en dat de bloeding komt op het moment dat de pil wordt onderbroken. De effectiviteit van de pil is bij correct gebruik ongeveer 99 %.

  2. De patch heeft dezelfde werking als de pil, met dat verschil dat de hormonen via de huid rechtstreeks in het bloed worden opgenomen. Over het algemeen dient er wekelijks een nieuwe patch te worden opgekleefd. De vierde week wordt de hormonenbehandeling stopgezet om de menstruatie te laten doorkomen. De efficiëntie van de patch bedraagt ongeveer 99% en naar schatting gebruiken 2 % van de Belgische vrouwen deze oplossing.

  3. De vaginale ring werkt volgens hetzelfde principe als de pil en de patch, maar dan transvaginaal. Het gaat om een kunststof ring die de vrouw zelf makkelijk in de vagina inbrengt. De hormonen worden zodoende via de slijmvliezen opgenomen. De meeste vrouwen en partners voelen de ring niet bij sexuele betrekkingen aangezien hij heel soepel is. De efficiëntie bedraagt eveneens zo’n 99 % en ongeveer 5 % van de Belgische vrouwen kiest voor deze oplossing.  Bijkomend voordeel is dat de vrouw er slechts 1 keer per maand aan hoeft te denken maar toch haar anticonceptie in eigen handen kan houden.  Dat betekent dat ze kan starten of stoppen, of haar regels kan uitstellen wanneer ze dat zelf wil, net zoals met de pil.

  4. Het koperspiraal: een klein plastic frame waarrond een koperdraadje is gewonden, wordt in de baarmoeder geplaatst. Dit anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat zaadcellen worden geïmobiliseerd en dat er dus geen bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraalt moet ongeveer om de vijf jaar worden vervangen. Zo’n 3 % van de vrouwen kiest voor deze oplossing waarvan de efficiëntie op +/- 98 % wordt geschat.

  5. Het hormonenspiraal: eveneens een plastic T-vormig instrument dat in de baarmoeder wordt gezet. Het bevat een progesteroncapsule die dagelijks een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft. Deze methode veroorzaakt een soort slijmprop in de baarmoederhals die zaadcellen tegenhoudt. Bovendien zorgt het progesteronhormoon ervoor dat het baarmoederslijmvlies extra dun wordt gehouden, wat een extra beveiliging tegen zwangerschap biedt. Ook dit voorbehoedsmiddel hoeft maar één keer om de vijf jaar te worden vervangen. Bijkomend voordeel is dat de menstruatie sterk afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Het hormonenspiraaltje zou een efficiëntie van 99,6 % bieden en wordt door een kleine 10 % van de vrouwen gebruikt.

  6. Het hormonale staafje: ongeveer 4 cm lang en 2 mm dik en wordt door een arts ingebracht in de bovenarm. Het beschermt vrouwen gedurende drie jaar tegen zwangerschap. Het staafje verhindert de eisprong, maar het verandert ook het slijm in de baarmoederhals waardoor zaadcellen niet in de baarmoeder komen, en het verandert het baarmoederslijmvlies zodat de eicel niet kan innestelen. De efficiëntie wordt op 99% geschat.

  7. Het condoom: vooral gebruikt voor preventie van SOA’s doch niet zo vaak voor langdurige anticonceptie. De efficiëntie is in de praktijk ook wat lager omdat het vaak niet correct wordt gebruikt. Naast het gekende condoom voor mannen, bestaan er ook condooms voor vrouwen.

  8. Tenslotte kan ook sterillisatie worden overwogen. Bij de mannen wordt de doorvoer van zaadcellen onmogelijk gemaakt door de zaadleiders te onderbreken. Bij vrouwen worden de eileiders afgesloten zodat de zaadcellen en de eicellen niet meer kunnen samenkomen. Deze methode is in principe onomkeerbaar en zorgt voor blijvende onvruchtbaarheid. Naar schatting 5 % van de koppels kiest voor deze oplossing.