In tegenstelling tot wat vele mensen denken, hoef je voor een traplift geen grote infrastructurele werken te laten uitvoeren. Zelfs bij maatwerk en gebogen trappen, wordt zo’n mobiele oplossing tegenwoordig moeiteloos geïnstalleerd.

Een goede installateur gaat als volgt tewerk: tijdens een kennismakingsgesprek worden de wensen en noden van potentiële gebruikers opgelijst en de mogelijkheden qua infrastructuur bekeken. Mensen worden ook wegwijs gemaakt in het administratieve luik rond subsidies en premies - heel vaak hebben ze daar recht op. In geval van een akkoord worden eerst de metingen uitgevoerd. Die meetresultaten worden softwarematig verwerkt in 3D-modellen, waarna de productie en plaatsing volgen. Zo’n plaatsing duurt ongeveer drie uur.

Nadien is er van de werken niets meer te merken - voor minder mobiele mensen is het extra belangrijk dat ze zelf niets meer moeten opruimen of herschikken. Een traplift is een kleine ingreep, maar betekent een enorme vooruitgang voor de klant. Hij of zij kan zich weer gemakkelijk verplaatsen in huis en kan er dus ook langer blijven wonen.

 

Veiligheid en comfort    

Voor senioren of andersvaliden kan een verplaatsing een serieuze uitdaging vormen, zeker tussen verschillende verdiepingen. De grootste zorg is ongetwijfeld de veiligheid. Daarom zijn moderne trapliften verregaand te personaliseren.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, hoef je voor een traplift geen grote infrastructurele werken te laten uitvoeren.

Zowel de fysieke kenmerken van de klant als de structurele kenmerken van de woning en de trap worden meegenomen in een volledig aangepast ontwerp. Hierbij is er aandacht voor de op- en afstaphoogte van de liftzetel, de draaihoek en positie waarin iemand in- en uitstapt, een voorwaartse of achterwaartse houding, enz. Elk detail wordt aangepast aan de specifieke noden van de klant. Een ‘transfer’ maken vanuit een rolstoel? Ook dat kan perfect. Al deze aanpassingen zijn relatief eenvoudig en zorgen voor een groot gebruiksgemak, waarbij de veiligheid gemaximaliseerd wordt. 

 

Alles bij het oude

Bij senioren hebben ingrijpende veranderingen vaak een negatieve impact op de levenskwaliteit. Een verplaatsing naar een serviceflat of woonzorgcentrum willen ze dus liefst vermijden. Ook het beperken van hun actieradius tot het gelijkvloers is allesbehalve een aantrekkelijk concept. Met een goede traplift blijven deze scenario’s hen echter bespaard.