Uitleg door Jo Goossens van Villa de Proost in Rillaar.

 

Drie zaken die ouderen vaak missen:
 

  • Sociaal contact met gelijkgestemden

“Ouderen zijn vaak eenzaam, zelfs als koppel. Ze worden immers steeds minder mobiel, waardoor ze vaker aan hun huis gekluisterd zijn. In veel gevallen komen er weinig bezoekers over de vloer. Ze missen dus het contact met gelijkgestemden die net zoals hen een boeiend leven achter de rug hebben en waarmee ze kunnen praten over hun ervaringen, kennis en verwezenlijkingen. Die gelijkgestemden vinden ze niet altijd in de klassieke woonzorgcentra.”
 

  • Respect en appreciatie voor hun verwezenlijkingen

“Veel ouderen die tijdens hun leven succesvol zijn geweest ondervinden in woonzorgcentra weinig belangstelling en respect voor wat ze hebben opgebouwd. Ze voelen zich teveel een nummer in een grote groep, waar iedereen wel gelijk wordt behandeld maar ook niet meer dan dat. Ze missen een meer individuele behandeling, maar daar is vaak geen tijd voor in woonzorgcentra.”
 

  • Luxe en persoonlijke dienstverlening

“In een woonzorgcentrum komen ouderen vaak terecht in een basiskamer die niet overeenstemt met de luxe die ze altijd gewoon zijn geweest. Er is geen plaats voor een meer gepersonaliseerde leefomgeving en dienstverlening. Bij ons mogen de ouderen daarentegen hun kamer zelf inrichten en hun eigen meubels meenemen om het thuisgevoel te vergroten. Maar het belangrijkste is dat men samen de dag doorbrengt in de ruime en luxueuze salons en wintertuin. Ook trachten we een echte individuele dienstverlening te bieden, rekening houdend met ieders gewoonten en wensen.”

 

Kwaliteit van leven staat voorop
 

“De bedoeling van onze leefgemeenschap is dat ouderen terug samen dingen gaan doen en samen van het leven genieten in een gezellige en huiselijke omgeving. Ouderen mogen zelfs meehelpen in de keuken, in de tuin, bij het onderhoud of het verzorgen van de dieren. Ook goed en lekker eten is een belangrijk aandachtspunt. We werken daarom met koks die iedere dag kwaliteitsvolle en lekkere maaltijden bereiden.”

“Natuurlijk is er ook veel aandacht voor het intellectuele en culturele aspect. Zo organiseren we bv. tentoonstellingen, huiskamerconcerten, lezingen en uitstappen. Door hen ook op dat vlak te stimuleren zijn we veel meer dan een centrum dat puur zorgen toedient. Ook een familiefeest, verjaardagsfeest of receptie bij een speciale gelegenheid organiseren we graag.”