Hondensupplementen

Hondenvitamines en supplementen: lees de feiten

Hondensupplementen

Veel mensen slikken voedingssupplementen of vitamines. En in toenemende mate zullen ze ze waarschijnlijk ook aan hun huisdieren geven.

Maar liefst een derde van de Amerikaanse honden en katten krijgt mogelijk vitamines of supplementen. De meest voorkomende zijn multivitaminen, supplementen om artritische gewrichten te ondersteunen en vetzuren om het afstoten te verminderen en de glans van een vacht te verbeteren, volgens een studie uit 2006 gepubliceerd in de Journal of the American Veterinary Medical Association. Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen ook probiotica geven om gastro-intestinale problemen te verlichten of antioxidanten om de effecten van veroudering tegen te gaan, zoals cognitieve disfunctie.

Met een groeiende populatie van ouder wordende honden met overgewicht, zal de markt voor hondensupplementen tegen 2012 naar verwachting met 37% toenemen tot $ 1,7 miljard, volgens Packaged Facts, een marktonderzoeksbureau.

Veterinaire voedingsdeskundige Susan Wynn, DVM, ziet veel cliënten in haar praktijk in de buurt van Atlanta die hun honden vitamines en voedingssupplementen geven. “Ze komen soms met volle tassen binnen”, zegt ze.

Maar hebben honden die vitamines en supplementen nodig? En zijn ze zelfs veilig? Experts zeggen dat sommige werken, andere niet, en sommige niet nodig zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn voor honden.

Hond

“De meeste mensen doen het omdat ze het willen, niet omdat het nodig is”, zegt C.A. Tony Buffington, DVM, PhD, hoogleraar veterinaire klinische wetenschappen aan het Veterinary Teaching Hospital van de Ohio State University.

We spraken met experts voor antwoorden op veelgestelde vragen over vitamines en supplementen voor honden.

1. Heeft mijn hond vitamines nodig?
Volgens de FDA krijgen de meeste honden een compleet en uitgebalanceerd dieet – inclusief noodzakelijke vitamines en mineralen – uit commercieel verwerkt hondenvoer. Honden die een zelfgemaakt dieet krijgen, hebben mogelijk supplementen nodig. “Het is absoluut cruciaal, maar het moet worden gedaan om bij het dieet te passen”, zegt Wynn. “Je kunt niet zomaar een maaltijd bereiden en je hond een vitamine geven.” Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige voor hulp bij het bepalen wat er eventueel nodig is.

2. Is het gevaarlijk om mijn hond vitamines te geven?
Mogelijk. Als een dier al een uitgebalanceerd dieet eet en overtollige porties van bepaalde vitamines en mineralen krijgt, kunnen deze schadelijk zijn, aldus de FDA en dierenartsen.

Te veel calcium kan skeletproblemen veroorzaken, vooral bij puppy’s van grote rassen; te veel vitamine A kan de bloedvaten beschadigen en uitdroging en gewrichtspijn veroorzaken. Overtollige vitamine D kan een hond ertoe aanzetten om te stoppen met eten, botten te beschadigen en spieren te atrofiëren.

calcium

3. Moet ik mijn dierenarts raadplegen voordat ik een supplement gebruik?
Absoluut, zeggen dierenartsen. Symptomen die op artritis lijken, zoals een hond met een zwakke achterkant, kunnen in plaats daarvan een neurologisch probleem zijn. Een slechte vacht kan duiden op huid-, stofwisselings- of hormonale problemen.

“Vergeet traditionele therapieën niet, vooral niet als het een levens- of orgaanbedreigende ziekte voor uw huisdier is”, zegt Dawn M. Boothe, DVM, MS, PhD, directeur van het laboratorium voor klinische farmacologie aan het Auburn University College of Veterinary Medicine . “Zorg ervoor dat u zich aan de zorgstandaard houdt en de supplementen gebruikt zoals ze bedoeld zijn, als supplementen.”

Ingrediënten in sommige supplementen, zoals kruiden, kunnen een wisselwerking hebben met andere medicijnen die een dier gebruikt. Uw dierenarts kan ook beoordelen of uw huisdier een supplement nodig heeft.

“Als ze een compleet en uitgebalanceerd dieet volgen en ze zijn gezond en hebben ze geen problemen, dan hebben ze eigenlijk geen suppletie nodig”, zegt Wynn. Ze raadt fruit en groenten aan aan eigenaren van gezelschapsdieren die extra voedingsstoffen willen geven. Anders dan dat, beperkt ze haar aanbevelingen als een hond gezond is.

“We willen dingen gebruiken die op de lange termijn veilig zijn”, zegt Wynn. ‘Probiotica passen bij dat plan. Dat is waarschijnlijk alles wat ik zou aanbevelen. “

Leave A Comment