In deze zorgcentra zijn alle voorzieningen en kennis aanwezig om patiënten de juiste begeleiding en zorgen te kunnen bieden.

Veranderde medische kijk op genezingsproces

Vroeger moesten patiënten vooral rusten en zo weinig mogelijk lichamelijke inspanningen leveren. Vandaag beseft men dat lichamelijke oefeningen net goed zijn en het risico op een nieuwe hartinfarct of chirurgische ingreep zelfs verkleinen. Fysieke inspanningen verminderen bovendien hoge vet- en suikerwaarden, een hoge bloeddruk en overgewicht. Door zich hiervoor actief te laten begeleiden in een gespecialiseerd centrum, zoals het CM-zorgverblijf “Ter Duinen” in Nieuwpoort, is de patiënt zeker van een optimale revalidatie. Uiterst belangrijk daarbij is het belang van een multidisciplinaire samenwerking tussen artsen, verpleging, kinesisten, de sociale dienst en diëtisten. In gespecialiseerde centra is er dus sprake van een professioneel en goed uitgebalanceerd zorgteam.

Gepersonaliseerde begeleiding

In het zorgverblijf wordt iedere patiënt daarnaast individueel behandeld onder leiding van een kinesitherapeut(e). In een eerste kinezitting wordt nagegaan hoe het gesteld is met de conditie van de patiënt. Hierbij worden het zuurstofgehalte in het bloed, de hartfrequentie en de bloeddrukwaarden gemeten. Aan de hand daarvan wordt een oefenprogramma opgesteld met als doel de fysieke weerbaarheid van de patiënt progressief te verhogen en de revalidatie verder in goede banen te leiden.