Dr. Andre Peeters, Secretaris van de Belgian Stroke Council, verduidelijkt hoe je het snel herkent en hoe je erop moet reageren.

Ernstige waarschuwing kort vooraf

Dr. Peeters: “Bij een zogenaamde TIA (Transiënt Ischemisch Attack) treden kortstondig verschijnselen van neurologische uitval op. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Wanneer dit voorvalt, is het een duidelijke waarschuwing dat er een echte beroerte staat aan te komen. Snel handelen is dan dus ten zeerste aangeraden. Bij een TIA kan je problemen ondervinden met je evenwicht, kan een arm of been tijdelijk verlamd zijn, gaat een mondhoek naar beneden hangen, of treden spraakstoornissen op.”

“Best bel je in zo’n geval onmiddellijk 112. De klok tikt dan immers, en dan wil je niet zelf nog naar een ziekenhuis rijden. Om te kunnen helpen, moeten we de patiënt binnen maximaal 4,5 uur kunnen behandelen door middel van een trombolyse. Daarbij trachten we de klonter met krachtige middelen op te lossen. De eerste 90 minuten na een TIA zijn echter het meest efficiënt, daarna dalen de kansen op volledig herstel drastisch”, zegt dr. Peeters.

Behandeling en opvolging

Dr. Peeters: “Voor de behandeling volgen we algemene richtlijnen die zijn opgesteld voor specifieke gevallen. Toch is iedere patiënt uniek. Een correcte beeldvorming is dus belangrijk. Bovendien laten we de patiënten ook zelf mee beslissen over de behandeling en de risico’s die ze nemen. Hoe ernstiger het probleem en hoe jonger de patiënt, hoe sterker we aanraden om een behandeling te starten.”

“Ook na de behandeling volgen we iedere patiënt nauwkeurig en multidisciplinair op. Zo helpen we hen om er mee om te gaan en zo autonoom mogelijk verder te leven. Patiënten kunnen daarbij rekenen op de ondersteuning van verscheidene specialisten. Deze opvolging kunnen we indien nodig ook bijsturen”, besluit dr. Peeters.

Meer weten over hoe je een beroerte herkent en wat je dan moet doen? Surf naar www.herkeneenberoerte.be!