Eindelijk een actieplan voor hiv-preventie, opsporing en begeleiding van mensen met hiv op nationale schaal.

Sandra Van den Eynde, coördinator en beleidsmedewerker bij Sensoa, legt uit wat het nationaal hiv-plan betekent voor ons land.

“We kennen hiv ondertussen al dertig jaar in België en gedurende die tijd werden veel goede initiatieven genomen. Er is medicatie voorhanden en een uitgebreide medische opvolging werd georganiseerd. Ook qua preventie werd hard gewerkt. Maar al die tijd is er geen overkoepelend overlegorgaan geweest, geen bundelend beleid dat alle bevoegdheden bestrijkt. Een infectie die zoveel mensen treft in zoveel verschillende aspecten van hun leven vraagt om een samenhangend geheel van interventies. Dat is er nu wel gekomen met het hiv-plan.”

MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) vormen één van de twee grote risicogroepen wanneer het gaat om hiv in België. Mark Sergeant, beleidsmedewerker homomannen bij Sensoa, praat over de preventie en screening bij deze groep.

“Twee hoofdelementen spelen een rol in de preventie bij MSM, namelijk het testgedrag en veilig vrijen. Qua testgedrag doen we het in ons land goed. Ongeveer 80% van de homoseksuele mannen in België kent zijn hiv-status en heeft zich recent laten testen. Het is belangrijk dat we dit testgedrag blijven aanmoedigen. Je móét zo snel mogelijk op de hoogte zijn van je positieve status zodanig dat er, indien nodig, snel met de behandeling gestart kan worden en een verdere verspreiding verhinderd kan worden.

Twee jaar geleden werd er een prevalentieonderzoek uitgevoerd in het holebi-uitgaansleven in Antwerpen. Men is aan homomannen gaan vragen of ze hen mochten testen en of zij op de hoogte waren van hun eventuele positieve status. Hieruit bleek dat 14% van de mannen die positief waren ervan overtuigd was negatief te zijn. Deze mannen waren in het afgelopen jaar nog wel getest, maar hadden sindsdien toch nog een risicocontact gehad. Deze groep moeten we blijven motiveren om zich te laten testen, zodat ook zij in de screening naar boven komen.”

Thierry Franck werd tien jaar geleden geïnfecteerd met hiv. Vandaag helpt hij bij ‘Sensoa Positief’ mensen verder die met hiv gediagnosticeerd zijn. Ook hun omgeving en professionele dienstverleners kunnen hier terecht.

“Als homoman wist ik dat met condoom vrijen belangrijk was. Er was in die tijd al voldoende preventie. Van hiv zelf was ik minder op de hoogte. Dit had niet zozeer met preventie te maken, meer met mijn eigen persoon. Ik besefte dat ik als homo meer risico liep, maar toch bleef hiv een ver-van-mijn-bedshow. Niemand uit mijn omgeving was besmet. Ik werd er niet mee geconfronteerd en wilde dat ook niet. Ik was daar best bang voor.”