Dr. Bourgeois: “Recent vindt er een revolutie plaats in de behandelingsmogelijkheden van de ziekte. De behandeling is daardoor veel korter, efficiënter en eenvoudiger. Bovendien zijn de nevenwerkingen haast verwaarloosbaar. We kunnen nu zo’n 90% van de patiënten genezen.” De nieuwe moleculen grijpen in op de drie basisstappen die het virus nodig heeft om zich te ontwikkelen. Door minstens twee stappen hiervan te blokkeren is het mogelijk om het virus te doden.”

Te overwinnen uitdagingen

“De grote drempel voor deze behandelingen is echter de kostprijs en bijgevolg de strenge selectie. Bovendien is het aantal voorschrijvers voorlopig nog beperkt tot gespecialiseerde artsen die zijn verbonden aan een universitair ziekenhuis. Samen met de beleidsmakers werken we eraan om dit in de toekomst te verbeteren”, zegt Dr. Bourgeois.

“De andere uitdaging is de vraag waarom deze nieuwe middelen bij 10% van de patiënten niet werkt. Er lopen daarom trials voor andere middelen die deze overblijvende 10% misschien wel kunnen helpen. Bovendien kunnen meer middelen op de markt ook zorgen voor meer concurrentie en dus een prijsverlaging.”

Bewustzijn verbeteren

Dr. Bourgeois: “Het bewustzijn is niet slecht, maar kan nog beter. Men mag er geen schrik van hebben, zeker niet nu er zo’n goede behandelingen bestaan. Bovendien is er nog niet voldoende kennis bij huisartsen. De screening moet worden geoptimaliseerd zodat we een beter zicht krijgen op wie er hepatitis C heeft. We vermoeden immers dat momenteel zo’n 20.000 à 25.000 Belgen nog niet weten dat ze eraan lijden.”

“Samen met patiëntenverenigingen, artsen, verpleegkundigen én patiënten hebben we, met de steun van Janssen, in dit kader MyCompanion gelanceerd. Via dit platform centraliseren we alle informatie rond hepatitis C en doen we aan sensibilisering. Wat dit zo uniek maakt is dat het vooral uitgaat van de patiënt zelf, met veel persoonlijke getuigenissen en een breed aanbod aan topics rond de ziekte”, aldus Dr. Bourgeois.

Extra houvast als aanvulling op arts

“Als arts doen we ons best om patiënten tijdens een consultatie zoveel mogelijk informatie te geven, maar we beseffen dat dat vaak teveel is voor de patiënt om ter plekke te verwerken. Via MyCompanion heeft de patiënt nu een houvast om op terug te vallen doorheen alle fases van het traject.”

“Uiteraard blijft de arts het centrale aanspreekpunt voor de behandeling, informering en opvolging van de patiënt. Het immers is hij die de diagnose moet stellen, een behandeling op maat moet uitstippelen en die vervolgens moet motiveren naar de patiënt. MyCompanion fungeert eerder als een aanvulling hierop. Het doel is uiteindelijk om de patiënt zijn ziekte beter te doen begrijpen, en hem zo te motiveren om de behandeling goed op te volgen”, besluit Dr. Bourgeois.