Vitaminesupplementen

De voordelen van vitaminesupplementen

Vitaminesupplementen

V. Zijn vitaminesupplementen (zoals vitamine D) goed voor uw gezondheid en kunt u mij vertellen wie er baat zou kunnen hebben bij het nemen van de pillen?

A. De meesten van ons die in ontwikkelde landen leven en een uitgebalanceerd dieet volgen, hebben geen dagelijkse multivitaminen of specifieke vitaminepillen nodig – maar er zijn situaties waarin we dat wel doen.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten elke dag een foliumzuurpil nemen (in het bereik van 0,4 tot 0,5 microgram). Foliumzuursupplementen beschermen tegen baby’s die worden geboren met neurale buisdefecten. De waarde van foliumzuursupplementen bij het voorkomen van kanker en hartaandoeningen, die 20 jaar geleden door studies werd gesuggereerd, is niet bevestigd door gerandomiseerde onderzoeken.

Mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoporose (de meeste oudere volwassenen) hebben waarschijnlijk baat bij een regelmatig vitamine D-supplement. Autoriteiten verschillen van mening over de dosis. Naar mijn mening is een dosis van 1.000 internationale eenheden (IU) per dag over het algemeen gunstig en veilig.

In ontwikkelingslanden verlagen vitamine A-supplementen de sterftecijfers bij kinderen. Ze zijn echter niet nodig in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten.

vitamine A

Sommige mensen hebben vitaminesupplementen nodig omdat ze bepaalde medische aandoeningen hebben die tot tekorten kunnen leiden. Mensen die geen regelmatig uitgebalanceerd dieet volgen – bijvoorbeeld omdat ze arm zijn, alcohol misbruiken of dieetbeperkingen hebben (zoals veganisten zijn) – hebben wellicht bepaalde vitaminepillen nodig. Hetzelfde geldt voor mensen met verschillende darmaandoeningen – zoals de ziekte van Crohn, coeliakie, chronische diarree of maagbypassoperaties – die de opname van vitamines in voedsel verstoren. Mensen die dialyse ondergaan vanwege nierfalen, hebben vitaminesupplementen nodig. Volwassenen van alle leeftijden die heel weinig worden blootgesteld aan zonlicht – bijvoorbeeld degenen die aan huis gebonden zijn of in een instelling verblijven – hebben mogelijk vitamine D-supplementen nodig.

vitamine D

Er zijn sommige mensen die worden geboren met een genetische aandoening die het metabolisme van B-vitamines verstoort. Ik ben een van hen. Mensen zoals wij hebben elke dag een hooggedoseerd vitamine B-supplement nodig.

Zelfs als het nemen van reguliere vitaminepillen voor de meesten van ons niet gunstig is gebleken, is het dan schadelijk? Het innemen van één multivitamine per dag is vrijwel zeker niet schadelijk, tenzij de pil een dosis vitamine A bevat die hoger is dan 2.500 IU of een dosis vitamine E die hoger is dan 30 IU. Een hoge dagelijkse inname van vitamine A (meer dan 10.000 IE) kan het risico op geboorteafwijkingen en osteoporose verhogen. Bètacaroteenpillen verhogen het risico op longkanker bij mensen die al een verhoogd risico lopen (zoals rokers). Dagelijkse vitamine C-pillen kunnen het risico op nierstenen verhogen.

Ten slotte is het bewijs over vitaminepillen niet all-in. Zo worden in grote onderzoeken verschillende theoretische gezondheidsvoordelen van gewone vitamine D-pillen getest. We houden u op de hoogte van belangrijk nieuw onderzoek.

Leave A Comment