We vragen meer uitleg aan Prof. Dr. Gigi Veereman, Pediatrisch Gastro-Enteroloog aan het UZ Brussel.

In welke zin kunnen probiotica helpen om darmproblemen zoals IBD tegen te gaan?

Probiotica zijn levende organismen (bacteriën, gisten) die een positief effect hebben op de gastheer, o.a. door de synthese van vitaminen en de vertering van bepaalde stoffen. Het is bv. bewezen dat probiotica een gunstige invloed hebben op 'pouchitis'. Dit is een chronische ontsteking van de 'pouch', het reservoir dat de natuurlijke functie van de endeldarm overneemt wanneer die samen met de dikke darm is verwijderd ten gevolge van een ziekte. Die pouch wordt gemaakt van het laatste stukje van de dunne darm.

IBD is een multifactoriële aandoening waarbij de interactie tussen milieu (mogelijk voeding) en bacteriën bij genetisch gevoelige mensen aanleiding geeft tot een immunologische ontstekingsreactie die de darm beschadigt. Bij kinderen is aangetoond dat de toediening van vloeibare polymere voeding de darm kan genezen. Een van de factoren is de verandering van het microbioom tijdens dit type voeding. Theoretisch kan men dus verwachten dat probiotica een gunstig effect hebben op IBD. Er lopen momenteel nog klinische studies om dit te bevestigen.

Welke claims zijn intussen al bewezen?

In sommige gevallen werd bij jonge kinderen een afname van de allergie en infecties waargenomen tijdens de toediening van probiotica. De duur van de diarree bij infectieuze gastro-enteritis kan met bepaalde probiotica ook 24u worden verkort. Andere probiotica (gisten) hebben een effect op door antibiotica geïnduceerde diarree. Het bewezen effect van een bepaald probioticum mag in ieder geval niet geëxtrapoleerd worden naar een ander probioticum (dat niet bestudeerd werd).

Welke interessante evoluties zijn er rond probiotica?

Er wordt zeer veel onderzoek gevoerd naar de werkingsmechanismen van probiotica en naar het verband tussen het microbioom en diverse chronische ziekten. Ongetwijfeld zal er meer inzicht worden verworven over welke patronen gunstig zijn en hoe deze kunnen worden gehandhaafd.