Meest voorkomende redenen om te veranderen van behandeling
 

“Er zijn twee belangrijke redenen waarom MS-patiënten veranderen van behandeling. Een eerste reden zijn bijwerkingen. Het komt regelmatig voor dat er bij de initiële behandelkeuze bijwerkingen optreden waardoor de levenskwaliteit ernstig daalt of de gezondheid in gevaar komt. In het geval van bijwerkingen blijven patiënten die veranderen doorgaans binnen dezelfde categorie van sterkte”, aldus Dr. Willekens.

“Een tweede veel voorkomende reden om te veranderen is dat de huidige behandeling niet doeltreffend genoeg is. Wanneer er nieuwe letsels bijkomen op de MRI scan en/of er zich een MS-opflakkering voordoet, dient steeds overwogen te worden om over te gaan naar een meer efficiënte behandeling. Hoe ernstiger het verloop van de ziekte, hoe krachtiger de therapie die moet worden gekozen. Naast de inschatting van de potentiële risico’s spelen ook de voorkeuren en gevoeligheden van de patiënten mee.”

 

Juiste initiële behandelkeuze is cruciaal
 

Dr. Willekens: “De initiële behandelkeuze is uiteraard ongelofelijk belangrijk. Neurologen proberen steeds om van bij het begin de beste behandelkeuze te maken die past bij het ziekteverloop van de patiënt. Dat kan door in overleg te gaan met de patiënt en goed proberen in te schatten of de patiënt de gekozen therapie al dan niet zal kunnen verdragen en volhouden. Ook de agressiviteit van het ziekteverloop speelt uiteraard een cruciale rol.”

“Neurologen proberen steeds om van bij het begin de beste behandelkeuze te maken die past bij het ziekteverloop van de patiënt.”

“Door van bij het begin de juiste keuze te maken, kan een latere verandering van therapie mogelijk worden vermeden. Maar dat is nu eenmaal enorm moeilijk in te schatten in het begin omdat sommige nevenwerkingen onvoorspelbaar zijn. De afgelopen jaren werden heel wat nieuwe behandelingen ontwikkeld voor MS, en dan vooral voor relapsing remitting MS. In de eerste lijn zijn er buiten de injecteerbare behandelingen nu ook twee vormen van orale behandelingen. Ook in de tweede lijn is er een orale therapie beschikbaar, naast twee infuustherapieën. Daarnaast zijn er nog nieuwe orale en infuusbehandelingen in aantocht.”

 

Zoektocht naar meer gerichte behandelingen is ingezet
 

“Een van de grote problemen met krachtige behandelingen is dat ze doorgaans het immuunsysteem in zijn geheel onderdrukken. Hierdoor worden patiënten blootgesteld aan een verhoogd risico op infecties en andere auto-immune ziekten. Op lange termijn zijn er mogelijk ook een aantal ongekende nevenwerkingen, waaronder in theorie ook kwaadaardige tumoren. De ultieme droom van neurologen en immunologen is dan ook om meer specifieke en gerichte behandelingen te kunnen ontwikkelen voor MS”, zegt Dr. Willekens.

“Ook in het UZA doen we hier onderzoek naar. Zo loopt er reeds een fase 1 studie die dendritische celvaccinatie bij MS-patiënten onderzoekt. Het zal echter nog jaren duren vooraleer zulke behandelingen effectief ter beschikking zullen zijn. Tot dan blijft het een enorme uitdaging om van bij het begin de juiste behandeling voor elke patiënt te kiezen.”