Hoe ging je om met de diagnose?

De eerste weken waren enorm zwaar en vol onzekerheden door het wachten op meer informatie, maar ook nu na vier jaar is het nog steeds een zoektocht naar hoe ik hiermee om moet gaan. De behandeling zorgt immers voor heel wat nevenwerkingen, het effect ervan op de kanker is nog onzeker op lange termijn en ik weet bovendien niet hoelang ze zal moeten duren. Gelukkig ben ik dankzij mijn opvoeding positief ingesteld en heb ik geleerd om na elke tegenslag weer recht te krabbelen en niet bij de pakken te blijven zitten. Ook al heeft dit soms tijd nodig!

Ervaart iedere patiënt dit op dezelfde manier denk je?

Er bestaan ten eerste veel verschillende soorten leukemie en chronische ziekten. Bovendien reageert iedere patiënt verschillend op de behandeling, als die er al is. Hoewel je er dus geen lijn kan in trekken, heeft de samenleving toch de neiging om patiënten in hokjes te duwen. Er is echter een brede grijze zone waar je een hele weg moet afleggen op zoek naar een nieuw evenwicht waarin die kanker en de langdurige behandeling een plaats hebben.

Het wil bovendien niet zeggen omdat een patiënt buitenkomt en de moeite doet om er dan goed uit te zien en te lachen, dat het ook effectief goed gaat. Ikzelf bijvoorbeeld loop nog steeds en zie er nog ongeveer hetzelfde uit, waardoor sommigen dan oordelen dat het allemaal zo erg niet is. Ze zien slechts een beperkte momentopname en uiterlijke façade, waardoor ze vaak niet beseffen welke pijn en onzekerheden daar achter schuil gaan.

Is dat ook de boodschap van je boek ‘Weglopen is geen optie’?

Mensen die chronisch ziek zijn, kunnen niet zomaar weglopen van de situatie. Je moet er wel doorheen. Ikzelf ben iemand die normaal altijd doorbijt, maar in deze loodzware strijd is begrip enorm belangrijk. Het is enorm moeilijk om een balans te vinden tussen het verder bouwen aan een toekomst, er het beste van maken, maar terwijl ook vechten tegen de ziekte. Mede dankzij de mensen die me omringen verandert de wanhoop uiteindelijk altijd in hoop.

Mijn raad aan andere patiënten is dan ook om open te staan voor de mensen die je willen helpen, al moeten die er uiteraard eerst zijn, om je eigen manier te vinden om met je situatie om te gaan, om doelen te blijven stellen die een houvast kunnen bieden en om er altijd in te blijven vertrouwen dat er een oplossing komt.

Actie Lannoo

Wil jij Lindsey's verhaal lezen? Bezoekers van medischeinformatie.be kunnen het boek 'Weglopen is geen optie' nu bestellen zonder verzendingskosten te betalen. De actie is onbeperkt geldig, zolang de voorraad strekt.