• Ontspanning en plezier zijn erg belangrijk voor zieken. Ondanks Alzheimer kan men nog genieten van het leven. Alleen de manier waarop dit gebeurt verschilt met vroeger. Kinderachtige spelletjes en onnozel gedoe moeten worden vermeden, want men blijft te maken hebben met volwassenen. Zoek activiteiten die zowel voor u als voor de patiënt leuk en ontspannend zijn. Probeer met een eenvoudige versie van vroegere hobby’s.
   
 • Betrek de zieke ook, naargelang zijn mogelijkheden, bij dagelijkse routinebezigheden: afstoffen, groenten schoonmaken, tafel dekken, spitten in de tuin. Spelen met een huisdier of met kinderen kan zeer ontspannend zijn, maar u mag de zieke nooit alleen laten met jonge kinderen of huisdieren.
   
 • Lichaamsbeweging geeft de patiënt een rustig gevoel, maar zijn mogelijkheden zijn beperkt. Dring niet aan als hij geen zin heeft. Wandelen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Probeer de zieke dagelijks mee naar buiten te krijgen voor een korte wandeling, liefst langs dezelfde weg en op hetzelfde tijdstip. Herkenbaarheid is belangrijk voor een Alzheimerpatiënt. Wijs tijdens de wandeling ook op wat u ziet, hoort, ruikt.
   
 • Bij Alzheimerpatiënten kunnen soms hallucinaties optreden: het horen van geluiden en stemmen en het zien van dingen die er niet zijn. Dan is het erg belangrijk dat u laat voelen dat u er bent en hem gerust kunt stellen. Hallucinaties treden ook ‘s nachts op en het komt voor dat ze in huis gaan ronddwalen en zelfs de straat opgaan. Dit wordt voorkomen door deuren en ramen goed te sluiten.
   
 • De ziekte van Alzheimer kan ongeremd seksueel gedrag voor gevolg hebben. Wat wij als gezonddenkende mensen onfatsoenlijk vinden, is voor de patiënt vaak de gewoonste zaak ter wereld. Op dit soort situaties moet men voorbereid zijn, en er zo kalm en rustig mogelijk bij blijven.
   
 • Eén van de vervelendste symptomen van Alzheimer is incontinentie. Zodra u deze situatie vaststelt, doet u er goed aan de patiënt regelmatig naar het toilet te verwijzen. ‘s Nachts kunt u hem een paar keer uit het bed helpen om naar het toilet te gaan, of u kunt (in overleg met de arts) gebruik maken van inlegluiers.