Ongemakken door klassieke injecties
 

“Toen ik in ‘89 de diagnose van multiple sclerose (MS) kreeg, waren er enkel behandelingen met cortisone beschikbaar. Cortisone legt echter je hele immuunsysteem plat. Daarom nam ik aanvankelijk geen medicatie. Na acht jaar startte ik met injecties, die ik zelf leerde toedienen. Iedere twee dagen moest ik mezelf een injectie geven, en dat heb ik 18 jaar lang gedaan. Het feit dat deze spuiten steeds koel moesten blijven bracht al die tijd uiteraard een hele organisatie met zich mee, en daar had niet iedereen evenveel begrip voor.”

 

Zware impact en verdere achteruitgang
 

“In 2004 moest ik helaas mijn toenmalige job opzeggen omdat er teveel prikkels waren en ik continu opstoten kreeg. Ik zocht daarom een nieuwe uitdaging, en die vond ik als natuurgids. Ook dat lukte na een tijd niet meer omdat ik verder achteruit ging. Ik kreeg bovendien te maken met laterale sclerose. Ondanks een gedisciplineerd prikschema begon mijn huid te reageren op de injecties.”

 

Nieuw oraal geneesmiddel zorgt voor hoop
 

“Het komt erop aan om jezelf te blijven prikkelen, nieuwe wegen te blijven zoeken en vooral samen met je arts te overleggen over je behandelingen.”

“Daarom schakelde ik over op een oraal geneesmiddel. Daarbij voelde ik onmiddellijk een verbetering, waardoor ik meer energie kreeg en me beter kon concentreren. Ik nam zelfs de draad terug op als natuurgids, weliswaar met de ondersteuning van een wandelstok.”
 

Beter afgestemde medicatie verhoogt levenskwaliteit
 

“Helaas werkte het orale geneesmiddel te sterk bij mij, waardoor mijn witte bloedcellen drastisch daalden tot een levensbedreigend niveau. Hierdoor liep ik een groot risico op herseninfecties en allerlei andere ziektes. Toen deze toestand bleef aanhouden besliste mijn arts om de behandeling met het orale geneesmiddel stop te zetten. Zelf voelde ik me nochtans energiek.”

“Een half jaar geleden beslisten we daarom om over te stappen naar een andere nieuwe generatie van orale medicatie. Dat medicijn heeft ook een goede werking en is voldoende voor mijn type van MS. Bovendien veroorzaakt het geen grote nevenwerkingen. Dankzij het nieuwe medicijn, het aanhouden van een gezonde levensstijl en de dagelijkse inname van probiotica blijf ik ook vandaag nog actief als gids.”

“Mijn sterk verbeterde toestand dankzij ‘modernere’ behandelingen is het bewijs dat de schade door MS niet omkeerbaar is en dat het erop aankomt om jezelf te blijven prikkelen, nieuwe wegen te blijven zoeken en vooral samen met je arts te overleggen over je behandelingen.”