Hoewel de schade niet onmiddellijk voelbaar is, zijn de gevolgen wel onomkeerbaar. Hoe kan je je oren beschermen tegen deze ellende?

Oordopjes

Je oren beschermen tegen extreem lawaai, begint al bij het dragen van oordopjes. Hoewel oordopjes het geluid dempen, blijft de geluidskwaliteit optimaal. Wegwerpdopjes of op maat gemaakte oordopjes? Beiden kunnen ze je oren heel wat hulp bieden. Al zijn op maat gemaakte dopjes nog steeds de beste keuze.

Door de langdurige blootstelling aan lawaai, krijgen je oren heel wat te verduren. De trilhaartjes in het slakkenluis worden dan omver geblazen en kunnen enkel door rust en stilte terug overeind komen. Om je oren geen onnodige schade te bezorgen, mijd je dan best luidsprekers of neemt even afstand van muziek. Hoeveel rust je je oren moet bieden, leert de regel van het verviervoudigen. Stond je vier uur lang te in veel lawaai op een festival? Dan moet je daarna 16 uur vertoeven in een oase van rust. Kan je toch niet zonder muziek? Zet de volumeknop dan wat zachter.

Zwangere vrouwen en kinderen

Vrouwen die zwanger zijn, moeten extra voorzichtig zijn. Omdat het vruchtwater en de buikwand slechts 5 decibel dempen, kunnen geluiden schadelijk zijn voor moeder én baby.

Daarnaast moeten kinderen extra bescherming genieten omdat hun gehoor gevoeliger is dan dat van volwassenen en ze ook nog eens beter horen. Bescherm hun oren met oorkappen of pas het geluidsvolume aan.  

Wil je graag weten hoe goed jij nog hoort? Doe de online gehoortest hier!