Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij woekerend gewrichtsvlies het kraakbeen en omliggend bot aantast. Een kenmerk is de zwelling van meerdere gewrichten, specifiek de handen en de voeten. Maar ook alle andere gewrichten kunnen aangetast worden. Patiënten ervaren pijn en stijfheid, vooral ’s morgens of na een tijd stilzitten. Ook treedt er verlies aan kracht en beweeglijkheid op.

Wees open en eerlijk

Het is van groot belang dat RA-patiënten met een reumatoloog praten en geen vragen of problemen onuitgesproken laten. Om zo veel mogelijk voordeel te halen uit de behandeling is een open en eerlijke communicatie noodzakelijk. De gevolgen van RA zijn niet altijd zichtbaar. Alleen u kan echt weten hoe u zich van dag tot dag voelt, welke pijn RA veroorzaakt en welke impact dit heeft op uw dagelijkse leven. Alleen als de reumatoloog een duidelijk beeld heeft van de concrete situatie kan hij de meest geschikte behandeling uitstippelen.

En vertel alles

Vergeet niet om ook over de goede momenten te vertellen. Als een specifieke behandeling uw RA heeft verbeterd en geen bijwerkingen heeft, laat dit dan weten aan uw reumatoloog. Concentreer u niet alleen op uw gewrichten. RA kan ook effecten hebben op andere lichaamsdelen. Problemen om het even waar in uw lichaam kunnen gerelateerd zijn aan RA of aan de behandeling ervan. Praat erover met uw reumatoloog.

Neem medicatie correct

Slechts 30 tot 35 % van de mensen met RA nemen consequent hun medicatie in. De behandeling inpassen in een drukke levensstijl is moeilijk. RA-patiënten hebben soms het gevoel dat ze moeten jongleren tussen de behandeling en genieten van het leven. Op deze momenten kan het verleidelijk zijn om een dosis over te slaan. De reumatoloog kan u een eenvoudiger behandelingsschema voorstellen indien nodig. Alleen door een correcte opvolging van de behandeling kan het verloop van RA onder controle gehouden worden. Onbehandeld kan RA de gewrichten ernstig beschadigen.

Tips and tricks

Houd een dagboek bij. Het noteren van de datums van afspraken en de tijdstippen waarop u uw medicatie moet pakken, helpt de behandeling de baas te blijven. Stel een herinnering op in uw telefoon. Een alarm dat afgaat, is een goed geheugensteuntje. Voeg uw medicatie toe aan uw routine en vraag hulp aan familie en vrienden om u aan uw medicatie te herinneren.