Hier zijn 2 erfelijke syndromen gekend: Familiale Adenomateuze Polyposis of FAP en Lynch syndroom (= HNPCC of erfelijke nietpolyposis dikkedarmkanker). Bij het FAP en Lynch syndroom kan de mutatie via een bloedopname opgespoord worden. Bij een aantal patiënten is er een familiale belasting zonder dat het om deze syndromen gaat.

Ontstaan

Dikkedarmkanker ontstaat uit een poliep. Deze poliepen zijn op zich goedaardig, maar soms veranderen ze na verloop van tijd in kwaadaardige gezwellen en ontstaat er kanker. FAP is een erfelijke aandoening die voornamelijk de dikke darm aantast. Personen met deze aandoening ontwikkelen (meestal als tiener of jonge volwassene) honderden tot duizenden poliepen over heel de dikke darm (colon). Als deze poliepen niet worden verwijderd, is de kans dat enkele ervan ontaarden in dikkedarmkanker praktisch 100 %.

Opvolging

Personen met Lynch syndroom hebben een verhoogde kans om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Zo wordt het risico op een colorectale kanker geschat op 80%, daar waar dat risico bij de algemene bevolking slechts 3 à 6% bedraagt. Vrouwen hebben daarenboven een verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker (30-40%) en eierstokkanker (5-10%). Het risico op enkele andere kankers (maag, dunne darm, pancreas, urinewegen,.. ) kan ook lichtjes verhoogd zijn. Het is van essentieel belang dat personen met FAP of Lynch Syndroom zeer regelmatig en intensief gevolgd worden en dat familieleden met een risico op de aandoening eveneens onderzocht worden. Als de poliepen tijdig worden opgespoord kunnen ze op preventpreventieve wijze worden behandeld en kan dikkedarmkanker voorkomen worden.

FAPA

De FAPA (Familial Adenomatous Polyposis Association) is een wetenschappelijke vzw, opgericht door artsen die de verschillende universiteiten van ons land vertegenwoordigden, met als doelstellingen het voorkomen van dikkedarmkanker en het verbeteren van de levenskwaliteit, en dit op verschillende manieren, door het bijhouden van een nationaal register, door deelname aan wetenschappelijk onderzoek en doorde patiënten en hun familieleden te informeren over de aandoening(en) en te ondersteunen.

Voor meer info:

FAPA
Leuvensesteenweg 479
1030 Brussel
Tel.: 02/743.45.94 - Fax: 02/734.92.50
E-mail: info@belgianfapa.be
URL: www.belgianfapa.be