Glaucoom

Cijfers van de Brailleliga geven aan dat 75% van slechtziende personen ouder is dan 65 jaar. De belangrijkste oogziekten bij senioren zijn leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) waarbij het centrale zicht verstoord wordt, glaucoom waarbij het gezichtsverlies begint bij het perifere zicht en langzaam uitbreidt naar het centrum, cataract waarbij er een mistig zicht ontstaat en diabethische rethinopathie waarbij een teveel aan suiker in het bloed de kleine bloedvaatjes beschadigt die het netvlies voorzien van voedingstoffen en zuurstof.

Het gezichtsvermogen maakt deel uit van onze gezondheid, dus pas je levensstijl aan zodat je er nog lang van kan genieten. De Brailleliga adviseert: sport regelmatig. Een lichaamsgewicht in balans vermindert de risico's op aandoeningen die leiden tot letsels in het oog. Eet evenwichtig. Draag een zonnebril. Onbeschermde blootsstelling aan de zon verhoogt het risico. Zorg voor kwalitatieve verlichting zodat uw ogen niet onnodig vermoeid geraken. Vermijd tabak en raadpleeg uw oogarts. Een vroegtijdige opsporing kan blindheid voorkomen.

Plotsklaps

“In mei 2005 reed ik met de auto naar vrienden toen ik plots bijna niets meer zag. Ik ben rustig naar de kant gereden en heb iemand opgebeld die me kon komen halen. Bij de dokter vernam ik dat ik LMD had. De eerste arts die ik consulteerde zei me dat hij niets meer voor me kon doen, maar een oogchirurg zou me later alsnog opereren. Nu krijg ik wekelijks inspuitingen in het oog om vocht achter het netvlies weg te halen. Links ben ik volledig blind, maar aan de rechterkant heb ik soms een opheldering door deze behandeling. Het helpt vooral stabiel te blijven.”

Zelfstandig

“In huis is het belangrijk dat alles zich binnen handbereik bevindt en dat je weet waar alles staat. Maar ook de inrichting is cruciaal. Zorg ervoor dat je nergens over kan struikelen en dat er voldoende verlichting is. Momenteel wacht ik op een serviceflat die aan deze eisen voldoet. Tot dan helpt mijn zoon me in het huishouden. Ook technische hulpmiddelen zijn onmisbaar. Zo is er aan mijn strijkijzer een extra voet bevestigd waardoor mijn kleren niet kunnen verbranden. Het vraagt tijd en geduld om hiermee te leren werken. Dat geldt trouwens voor alles. Elke activiteit vraagt meer tijd. Buitenshuis gaan is niet vanzelfsprekend. Ik ga alleen nog naar de plaatsen die ik ken. Maar je moet je plan leren trekken. Je kan niet verwachten dat ze je behandelen als een pasgeboren kind en je overal naartoe brengen. Heb je ergens hulp bij nodig, vraag het.”

Raadpleeg de praktische gids "Visuele beperking bij senioren: bewaar uw autonomie, leer technische hulpmiddelen gebruiken”. U kan de gids verkrijgen op eenvoudige aanvraag bij de Brailleliga, Engelandstraat 57 te 1060 Brussel - tel.: 02 533 32 11 - email : info@braille.be.