Heb ik recht op een inkomensvervangende tegemoetkoming? Waar kan ik een rolstoel vinden? Vanaf wanneer kan ik aanspraak maken op een huurpremie?

Als hulpbehoevende, mantelzorger of professionele verzorger word je maar al te vaak met allerlei kopzorgen geconfronteerd. Want toegegeven, door de wirwar aan rechten, tegemoetkomingen en voorzieningen van de Belgische sociale zekerheid zijn antwoorden op dit soort vragen niet altijd op 1,2,3 te vinden.

De sociale landkaart

Maar geen nood, er is hulp. De sociale landkaart is immers een handige gids die je antwoorden geeft op al je vragen en duidelijkheid schept in het – nogal vaak – ingewikkelde Belgische landschap van sociale rechten en voorzieningen. Ouderen, chronisch zieke personen, mensen met een laag inkomen en personen met een handicap behoren tot de doelgroep van deze gids, maar ook (professionele) verzorgers geven deze wegwijzer best een mooi plaatsje in hun boekenkast.

Thema’s

De gids is ingedeeld in tien grote thema’s zoals onder meer inkomsten, organisatie en thuiszorg,  onderwijs en handicap en juridische maatregelen. Alle Belgische voorzieningen en instanties worden stap voor stap uitgelegd en door een handige trefwoordenlijst achteraan het boek krijg je de mogelijkheid snel een bepaalde term op te zoeken.

Online

De sociale landkaart is ook online beschikbaar. Voor mensen die al in het bezit zijn van de papieren versie is deze zelfs gratis ter beschikking. De grootste troef van de online versie is dat hij vier keer per jaar bijgewerkt wordt door de Sociale Landkaart-redactie en je dus steeds over de meest accurate informatie beschikt. Verder maken een intelligente zoekmotor en digitale post-its de online gids erg gemakkelijk en gebruiksvriendelijk.

Vraag jouw gids aan op www.socialelandkaart.be en vind vandaag nog een antwoord op al je vragen omtrent je sociale rechten en voorzieningen.