Meer toelichting door dr. Susanne Knape en dr. Bert-Jan Looij van het AZ Sint-Maria in Halle.
 

Looij: “Diabetes type 2 is met zo’n 500.000 patiënten de meest voorkomende vorm van suikerziekte in België.”

Knape: “Daarnaast kampt ongeveer 50% van de Belgen met overgewicht. Zij hebben een BMI van 25 of hoger. Die BMI geeft de verhouding weer tussen iemands gewicht en lengte. Van deze groep lijdt zo’n 14% aan obesitas of zwaarlijvigheid (BMI van meer dan dertig). De afgelopen twintig jaar is het aantal personen met overgewicht en obesitas stelselmatig toegenomen.”

Looij: “Ook het aantal patiënten met diabetes type 2 neemt toe. De Internationale Diabetes Federatie heeft zelfs een prognose gemaakt van 576.000 patiënten tegen 2045. Een bijkomend probleem is dat dit andere ziekten met zich meebrengt.”
 


Dr. Susanne Knape en dr. Bert-Jan Looij van het AZ Sint-Maria in Halle.


 

Multidisciplinaire aanpak is cruciaal
 

Looij: “Binnen de multidisciplinaire aanpak hiervan focussen we ons allereerst op het bereiken van een gezondere levensstijl. In dat kader kunnen diabeteseducatoren aan patiënten uitleggen hoe ze hun medicijnen moeten gebruiken om de beste resultaten en de minste bijwerkingen te bekomen. Ook diëtisten en psychologen kunnen een belangrijke rol spelen. Op preventief vlak moeten we vooral jongeren op school nog beter sensibiliseren."

Knape: “Vanaf een BMI van veertig, of een BMI van 35 met bijkomende aandoeningen, komt men in aanmerking voor een terugbetaling van bariatrische chirurgie. Het is bewezen dat dit heel wat gunstige effecten kan hebben. De voorwaarde is wel dat er een multidisciplinair overleg is geweest en dat de patiënt een jaar lang door een diëtist is opgevolgd en gedurende dat jaar een dieetpoging heeft ondernomen. Daarnaast moet de patiënt een endocrinoloog consulteren om andere onderliggende oorzaken uit te sluiten. Buiten deze verplichte voorwaarden sensibiliseren we patiënten om te stoppen met roken, omdat dat bijkomende complicaties kan veroorzaken.”
 

Levensstijl blijvend verbeteren
 

Knape: “Iedere maand komen wij multidisciplinair samen om alle patiënten te bespreken. Ook na de operatie wordt de patiënt verder opgevolgd door de chirurg, de huisarts, de diëtist en indien nodig de psycholoog. Bovendien helpt een bewegingscoach de patiënt om terug meer te bewegen. Het doel is immers om de levensstijl blijvend te verbeteren en zo optimale resultaten te bekomen.”In samenwerking met: