LQTS is een erfelijke hartritmestoornis die ervoor zorgt dat er een vertraging optreedt tussen het moment dat de hartspieren samentrekken en de rustfase. De vertraging is miniem maar kan levensbedreigende hartritmestoornissen doen ontstaan. LQTS is zeldzaam en komt maar bij 1 op de 3000 mensen voor. “Een plotse hartstilstand op 29-jarige leeftijd bleek het resultaat van LQTS te zijn. Ik had geen flauw idee dat ik ziek was”, vertelt Elke.

Oorzaak & gevolg

Erfelijkheid is de grootste oorzaak van LQTS, maar ook bepaalde medicijnen kunnen de ongeneeslijke ziekte provoceren. Sommige patiënten kunnen hun hele leven lang onopgemerkt aan de ziekte lijden. Zij die wel symptomen rapporteren, klagen veelal over: hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen. Maar ook plots overlijden kan een gevolg zijn van LQTS. 

Impact

LQTS kan een grote impact op je leven uitoefenen. Zware inspanningen, hevige emoties, stress of heftig schrikken kunnen de symptomen die gepaard gaan met LQTS sneller opwekken waardoor aan patiënten aangeraden wordt hun levensstijl aan te passen en hun lichaam zo veel mogelijk te laten rusten.

“Sinds ik weet dat ik ziek ben, ben ik een heel ander mens geworden. Ik besteed veel meer aandacht aan de kleine dingen in het leven en heb een veel positievere ingesteldheid. Het leven is te kort om er niet met volle teugen van te genieten”, sluit Elke af.