Een groot deel van de bevolking kampt met een vitamine D-tekort. Dit tekort kent verschillende oorzaken. Zo wordt heel wat vitamine D aangemaakt door de blootstelling aan zonlicht. Maar veel mensen gebruiken zonnecrème om zich te beschermen tegen huidkanker waardoor de natuurlijke aanmaak van vitamine D wordt tegengehouden. Bij mensen die lijden aan obesitas blijft vitamine D bovendien vastzitten in het vetweefsel en werkt het dus niet efficiënt.

Astma

In België alleen al kampen ongeveer een half miljoen mensen met astma. Uit onderzoek blijkt dat astmapatiënten met voldoende vitamine D minder kans hebben op astma-aanvallen dan patiënten met een tekort. Bovendien tonen nieuwe resultaten aan dat het risico op aanvallen bij patiënten met een chronische obstructieve longziekte afneemt door de inname van vitamine D-supplementen.

De ziekte van Alzheimer

Een vitamine D-tekort kent ook gevolgen voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. “Men verwachtte en verband tussen vitamine D-tekort en het risico op de ziekte van Alzheimer maar we hadden nooit gedacht dat de correlatie zo sterk ging zijn , aldus David Llewellyn, Professor aan de universiteit van Exeter in Engeland.

Zo hebben mensen met lage vitamine D-spiegels dubbel zoveel kans om Alzheimer te ontwikkelen dan mensen met voldoende vitamine D. Hoewel de invloed van vitamine D op de preventie van Alzheimer nog verder onderzocht moet worden, zijn deze bevindingen alvast bemoedigend.

Minder chronische pijn

Mensen met artritis, fibromyalgie of artrose lijden doorgaans veel pijn. Hierdoor vermindert hun levenskwaliteit. Nieuwe studies hebben echter aangetoond dat voldoende vitamine D de pijn kan verlagen en de levenskwaliteit kan verbeteren. Daarbij kunnen vitamine D-supplementen een vitamine D-tekort alvast tegengaan.